Concòrdia vol un avortament “lliure i gratuït” amb “encaix” al Coprincipat

Núria Segués, número 2 de la formació, explica que la voluntat és primer despenalitzar i després legalitzar la interrupció voluntària de l’embaràs al llarg de la legislatura vinent, analitzant prèviamet què farien els dos caps d’Estat

Núria Segués ha desgranat la proposta davant el CAP de Santa Coloma.
Núria Segués ha desgranat la proposta davant el CAP de Santa Coloma. CONCORDIA

“Avortament lliure i gratuït”. És l’aposta “de màxims” que Concòrdia incorpora al seu programa electoral. Així ho ha assegurat la número 2 de la formació a nivell nacional, Núria Segués que, però, ha indicat que també cal trobar “l’encaix” d’aquesta proposta amb el Coprincipat. En aquest sentit, ha assegurat que cal “estudiar” què pot passar, el que, afirma, no s’ha fet fins ara.

“És un dret fonamental; s’ha de poder decidir sobre el cos de la dona”, ha defensat Segués que, però, ha admès que la idea seria poder aplicar la mesura en dues fases. En primer lloc, despenalitzar. En segon, legalitzar-lo. És a dir, poder “tenir a Andorra una xarxa de serveis que faci l’acompanyament i l’atenció a la dona si vol avortar”.

La candidata de Concòrdia ha deixat clar que la idea és que sigui “de màxims”. És a dir, no limitar aquests canvis legislatius als supòsits considerats bàsics -malformació del fetus, risc per a la vida de la mare o violació-. D’aquesta forma es vol un avortament “lliure i gratuït” i es creu que pot ser factible implementar-ho al llarg de la nova legislatura. “Si entrem al Consell General tenim quatre anys per legislar sobre aquesta qüestió que per a nosaltres és fonamental”, ha manifestat.

Això sí, no es vol anar per lliure. Es desitja que la mesura “tingui encaix institucional” perquè “hem de garantir el Coprincipat”. Sobre aquest punt, Segués defensa que “hem de fer estudis previs per veure quines situacions ens podem trobar”. I és que, indica, “a la pràctica no s’ha analitzat quines serien les decisions” dels caps d’Estat, tant del francès com l’episcopal.


SANT JULIÀ

La número 2 de la llista territorial de Concòrdia a Sant Julià, Maria Àngels Aché ha explicat que la formació vol recuperar els viatges en grup per a la gent gran. L’objectiu de la mesura és fomentar un envelliment saludable i actiu. Així, es proposa una col·laboració publicoprivada amb les agències de viatge del país per fer possible aquests desplaçaments, una reivindicació del col·lectiu. També entenen que cal prendre mesures per combatre “l’epidèmia més gran del segle XXI”, al seu entendre, la solitud.


ANDORRA LA VELLA

Per la seva banda, el número 2 a Andorra la Vella, Miquel Clua, ha explicat la proposta de la formació per actuar contra els accidents laborals. Així, que aquelles empreses que tinguin pitjors estadístiques en aquest sentit hagin de pagar cotitzacions més elevades a la CASS. S’aplicaria aquesta mesura si l’àrea d’inspecció de treball constata una reincidència en l’incompliment de les seves obligacions en matèria de seguretat i salut en el treball o reiteració d'accidents laborals. “Revertirà en una major conscienciació per part d’aquestes empreses”, ha indicat. També ha desgranat la proposta d’impulsar els canvis legals pertinents en els àmbits d'immigració i relacions laborals per protegir els drets dels treballadors i evitar abusos en les subcontractacions, “com ha succeït recentment amb els treballadors peruans”.


ESCALDES-ENGORDANY

Des de la candidatura territorial d’Escaldes-Engordany, la número dos, Lara De Miguel, també ha donat veu a la proposta de Concòrdia per simplificar l’actual sistema de presentació de comptes a tributs perquè les petites i mitjanes empreses, que representen dos terços de l’economia del país, “ho tinguin fàcil per emprendre un projecte”. Així, es vol que “els emprenedors no es trenquin el cap i puguin tirar el seu negoci endavant sense preocupar-se de la burocràcia administrativa”.

Comentaris (5)

Trending