Demòcrates ‘fa parròquia’ a Andorra la Vella amb la idea de fer-la passar del gris al verd

Un dels reptes que es fixa la candidatura liderada per Astrié i Canturri és “plantar molts més arbres” una vegada s’han endreçat molts indrets de la ciutat i que “no donin imatge tant de pedra i formigó”; la reforma de la plaça del Poble hauria de ser el projectes estrella del proper mandat

David Astrié i Miquel Canturri lideren la candidatura de Demòcrates a Andorra la Vella.
David Astrié i Miquel Canturri lideren la candidatura de Demòcrates a Andorra la Vella. Toni Solanelles

Fer passar Andorra la Vella del gris de la pedra i el formigó al verd de la “vegetalització de la parròquia”. És un dels reptes que es fixa la candidatura de Demòcrates i els seus associats que encapçalen els actuals cònsols David Astrié i Miquel Canturri. Tots dos han presentat aquest migdia els sis eixos en què han distribuït el programa electoral que té un eslògan comú taronja: ‘Fem parròquia’. La reforma de la plaça del Poble es preveu com el projecte estrella del mandat en cas de continuïtat alhora, el comú voldria mirar de dotar-se d’un parc públic d’habitatge.

Astrié i Canturri han fet cinc cèntims del programa electoral tot explicant quins són els eixos i desgranant alguna de les propostes fonamentals de cadascun d’ells. Evidentment, hi ha molta cosa que ja està sobre la taula actualment -per exemple, l’edifici d’habitatges a preu assequible que es vol fer a la zona del Cedre sobre un immoble a mig construir, just avui se n’ha encarregat el projecte al despatx d’arquitectura Altura- i altres iniciatives que havien estat estel·lars en alguns moments, com el telefèric al Carroi que ara per ara es queden al calaix.

Canturri: “L’endeutament del comú ha passat de 42 milions el 2016 als 16 milions d’euros que hi haurà en tancar aquest 2023, una rebaixa de 26 milions; en els propers quatre anys pot quedar pràcticament eixugat el deute”

Ciutat verda i intel·ligent; regeneració urbana; activitats turístiques i econòmiques; serveis a les persones i cohesió social; tradicions, cultura i identitat; i habitatge són els sis grans eixos al tomb dels quals girarà el programa. “Un dels projectes estrella podríem dir que és la plaça del Poble”, ha reconegut també Astrié, que ha destacat que aquests darrers vuit anys s’ha fet un esforç en “inversió pública per a l’embelliment de diferents zones” per aconseguir que “n diferents zones els propietaris invertissin en la parròquia”.

La inversió directa, ha especificat l’actual cònsol major, va al tomb dels nou o deu milions d’euros de mitjana anual en els dos mandats que Demòcrates han liderat fins ara el comú d’Andorra la Vella. Quant a la gestió financera. Miquel Canturri ha destacat que “l’endeutament del comú ha passat de 42 milions el 2016 als 16 milions d’euros que hi haurà en tancar aquest 2023, una rebaixa de 26 milions”. El cònsol menor d’ara hi ha afegit que “en els propers quatre anys pot quedar pràcticament eixugat el deute” fent un treball de “picar pedra cada dia i sense deixar de fer les inversions necessàries a la parròquia”.

EIXOS

Un dels aspectes en què el comú continuarà treballant, segons Astrié, si la candidatura que ara lidera aconsegueix la victòria el 17 de desembre serà en la “democratització de l’espai públic, molt bolcat cap a la circulació dels vehicles fins ara i aconseguint revertir la tendència” els darrers anys. Canvis com s’han fet al carrer Callaueta “milloren substancialment el carrer i fan que la gent s’hi aboqui i se’l faci seu, amb més activitat social i humana” i revertint, també, en l’activitat econòmica. Dotant de nous negocis la zona.

Si la candidatura que ara lidera aconsegueix la victòria el 17 de desembre, la seva voluntat serà aprofundir en la “democratització de l’espai públic, molt bolcat cap a la circulació dels vehicles fins ara i aconseguint revertir la tendència”

David Astrié ha explicat que es continuarà treballant en aquest mateix sentit. I que es vol fer un estudi sobre indrets a Prada Ramon que puguin experimentar la transformació viscuda per Callaueta. Aquest element englobaria diversos dels eixos programàtics que Demòcrates posa sobre la taula. “Els infants ens diuen que tenim una parròquia molt caminable però que hi falta verd”, ha explicat el candidat de Demòcrates, que ha explicat que la justificació és que “primer les zones s’han d’endreçar”. I una vegada endreçades, reformades, s’ha d’aconseguir que “no donin imatge tant de pedra i formigó”.

Aquest fet s’escau en l’eix de ciutat verda i intel·ligent, que rau en la “vegetalització de la parròquia, plantar molts més arbres” amb espècies, “poc demandants d’aigua, perquè hem de fer cura del recurs hídric”, ha recordat un Astrié que ha assegurat que en parcs verds la parròquia ha crescut moltíssim els darrers anys. I el que cal es fer un estudi per aprofundir quines trames urbanes es poden vegetar i fer-les passar, justament, del gris al verd.

Com a projecte emblemàtic de l’eix sobre regeneració urbans els dos cònsols i candidats han esmentat “la nova plaça del Poble” tot recuperant-ne “l’essència” rebent les “aportacions de la gent gran però també de la gent jove” i fer que el cèntric espai sigui escenari de “qualsevol tipus d’activitat lligada a l’oci i a l’esbarjo”. Quant a activitats turístiques i econòmiques, s’ha remarcat la voluntat de continuar “acompanyant el teixit socioeconòmic”. Canturri ha explicat que “hem apostat per diferents actes, el més simbòlic és el Poblet de Nadal. Hi continuarem apostant, el potenciarem i mirarem que arribi a més barris d’Andorra la Vella”. El candidat a cònsol menor, càrrec que ja ocupa, també ha esmentat les fonts de llums i colors del Passeig del Riu o esdeveniments com Andorra en Flor, el XocoFest, o el Mercat de la Vall.

IMG 8440
David Astrié i Miquel Canturri donant explicacions sobre el programa electoral.

En el capítol de serveis a les persones els dos cònsols i candidats han citat la voluntat de “potenciar l’esport com a estil de vida saludable” i d’exemple paradigmàtic han posat la construcció del CAP de Ciutat de Valls, que “aquesta propera primavera estarà operatiu”. Per a Canturri, en “un barri on la població s’està envellint, aquest centre farà un bon ús”. Pel que fa a les tradicions, la cultura i la identitat. Els caps del cartell demòcrata a Andorra la Vella n’han parlat com element per fomentar la “creativitat alhora que ser un vertebrador d’identitat”.

“Hem apostat per diferents actes, el més simbòlic és el Poblet de Nadal. Hi continuarem apostant, el potenciarem i mirarem que arribi a més barris d’Andorra la Vella”

"La idea nostra és vetllar per les nostres tradicions, símbols identitaris del país i la parròquia” tot potenciant entitats que tenen un reconeixement parroquial de primer ordre com la Gresca Gegantera, l’esbart, els fallaires, l'Orfeó Andorrà i la confraria escudellaire. Finalment, l’habitatge mereix un capítol en solitari alhora que és un dels “reptes més grans de país”. Més enllà de la col·laboració amb Govern, Demòcrates aposta per promoure “un parc d’habitatge comunal més enllà de la cessió de terrenys”.

El primer esglaó d’aquest parc hauria de ser l’edifici a la zona del Cedre, però la voluntat és “ampliar aquest parc públic” amb altres immobles o a través “d’altres mecanismes”, segons que ha indicat David Astrié, que ha indicat que el projecte programàtic que encapçalen és “la continuïtat” que es pot veure en el mateix eslògan de campanya. “D’una parròquia per a les persones a fem parròquia. S’ha treballat molt i serà un lema comú. És la continuïtat.”

Comentaris (24)

Trending