El “trist” servei de guarda d’infants es posa en marxa amb mala maror entre els educadors

Discrepàncies entre Funció Pública i Educació per com s’ha mobilitzat un personal que no considera gens adients per als menors les condicions amb què s’ha de treballar

El material escolar s'ha de quedar a l'aula i s'ha de sanejar cada dia.
El material escolar s'ha de quedar a l'aula i s'ha de sanejar cada dia.
El servei de guarda d’infants s’ha posat en marxa aquest dimarts amb molt poca demanda -fins i tot menys de la inicialment prevista- i amb força mala maror. Els educadors no consideren gens adients les condicions amb què s’ha de treballar, especialment per als menors. I el personal que ha d’atendre el servei tampoc no està per tirar coets. Ben al contrari. De fet, la tria dels professionals ha acabat generant fins i tot una certa tensió entre els ministeris de Funció Pública i Educació.

Es preveu que a mida que més sectors econòmics s’obrin, més demanda hi hagi. Aquest dimarts, per exemple, estava previst que el centre que ha d’oferir el servei a Encamp s’obrís. Però l’únic alumne que havia d’acudir a l’escola per a la guarda no s’ha presentat. Suposadament, l’horari que ofereix el servei no acabava de resoldre la problemàtica que afectava els seus progenitors. Aquest és només un dels elements que s’han donat avui. Però n’hi ha hagut molts més segons les diverses fonts consultades.

Escolars i educadors tot sovint no es coneixen de res. De fet, els infants ni tan sols coneixen les aules, afegint això en molts casos un element de xoc al xoc que suposa haver d’estar-se pràcticament immòbil a la classe, amb mascareta i amb educadors ‘disfressats’ com a astronautes per respectar les mesures de seguretat i prevenció indicades. La interacció entre els assistents hi està prohibida a no ser que siguin integrants d’un mateix nucli familiar o convivent.

Els col·laboradors educatius lamenten que només hagin estat cridats els de l’Escola andorrana quan el Govern paga també el d’altres sistemes i critiquen l’abandó que senten per part del SEP

I aquest darrer cas, també s’ha donat en algun dels centres que s’han posat en marxa aquest dimarts. El que també s’ha donat és que hi hagi hagut personal educatiu que hagi hagut d’atendre infants que no només no són dels seus infants habituals sinó que, a més a més, ni tan sols són del sistema educatiu amb què treballen. I aquest és un altre dels elements que més malestar està generant: només s’ha mobilitzat col·laboradors educatius de l’Escola andorrana quan el Govern paga la nòmina de col·laboradors d’altres sistemes.

De fet, l’elecció del personal no ha estat absenta de dificultats i mala maror. Mala maror, també, que s’ha girat contra el Sindicat de l’Ensenyament Públic (SEP), que no ha intervingut en cap moment en aquest cas. Ni el ministeri li va demanar parer ni els responsables sindicals han donat resposta, segons han manifestat alguns educadors mobilitzats, a les peticions d’aquest, fins al punt que hi ha hagut funcionaris que informalment han hagut de recórrer al suport d’altres sindicats de l’administració.

En un comunicat més ampli, el SEP s’ha limitat a afirmar respecte el servei de guarda que “encara no es tenen notícies de com s’ha desenvolupat aquest primer dia. Sabem que les persones afectades es van assabentar de que oferiríem aquest servei pels mitjans de comunicació i fins ahir no es van posar en contacte amb les persones concernides. El col·lectiu de col·laboradores va manifestar neguits i molts dubtes al respecte per la manca d’informació”. Neguits, recorden fonts de l’esmentat col·lectiu, que el sindicat en cap moment no ha atès.

Les friccions també s’haurien donat entre dos ministeris. Educació s’ha trobat que en el moment de mobilitzar personal per poder donar el servei ofert, alguns dels funcionaris en qüestió s’han negat en rodó a incorporar-se a la feina. Lluny de demanar explicacions o imposar-se, els responsables del ministeri que encapçala Ester Vilarrubla haurien abaixat al cap i haurien anat a buscar altres persones.

¿I quina ha estat la bossa de personal més fàcil d’anar a cercar? Doncs col·laboradors educatius que no sent necessaris les darreres setmanes als seus llocs de treball, ja havien estat mobilitzats al seu dia pel ministeri de Funció Pública per dur a terme altres tasques dins de l’administració. Per exemple, atendre el 188. I això ha enutjat responsables del departament que dirigeix Judith Pallarés, que haurien lamentat que Vilarrubla i el seu equip no sabés posar ordre a casa seva i mirés de desmuntar equips que ja fa dies que estan funcionant. 



“El SEP es mostra satisfet amb la decisió de mantenir el calendari tal com estava plantejat”

El Sindicat de l’Ensenyament Pública (SEP) ha valorat positivament que, en les actuals condicions, s’hagi optat per mantenir les dates del curs tal i com s’havien establert en el seu inici alhora que estan a l’espera de rebre “més detalls” per valorar aspectes, ja s’ha dit, com la guarda dels infants o les proves finals a batxillerat o formació professional. “És un curs escolar atípic, és molt difícil valorar si les decisions preses seran les adequades per als diferents actors a nivell acadèmic, social, emocional”, assegura el sindicat en un comunicat. L’organització assegura que no pot “amagar que, com que s’havia donat poca informació sobre el desenvolupament del curs escolar (degut a l’espera de les decisions sanitàries i laborals), algunes de les notícies han sorprès a alguns col·lectius que van manifestar estar desconcertats”. Sobre el treball telemàtic reconeixen la seva complexitat i “des del SEP volem oferir la nostra col·laboració i ajuda per aquells alumnes, famílies, treballadors que tinguin algun neguit o necessitin ajuda en algun aspecte.” Finalment es valora positivament que “la ministra fes, en vàries ocasions (durant la roda de premsa), menció de la importància de la gestió emocional dels alumnes en aquests moments i posés de manifest que el benestar de l’alumnat passa per davant d’altres preocupacions”.

Llegeix AQUÍ el comunicat íntegre



 

Documents

Etiquetes

Comentaris (9)

Trending