El Tribunal de Corts defensa que el secret de sumari només s’allargui dos anys i mig en “casos excepcionals”

El president, Josep Maria Pijuan, apunta que s’exigiria als batlles autes molt ben argumentats per motivar les pròrrogues

-
-

El president del Tribunal de Corts, Josep Maria Pijuan, defensa la petició feta des del Consell Superior de la Justícia per ampliar els terminis actuals del secret de sumari dels casos sota investigació. El magistrat ha posat en relleu que els dos anys i mig demanats seria un temps que només s’emprarien per a situacions “excepcionals” i apunta que el que sí que caldria és obliga als batlles a motivar de forma molt argumentada les pròrrogues.

Al Consell General hi ha tràmit actualment la modificació de la llei de prevenció i lluita contra el blanqueig de diners o valors i el finançament del terrorisme, mitjançant la qual es preveu adaptar la legislació andorrana a les recomanacions d’organismes internacionals com el Moneyval. Un dels punts claus del text és una disposició addicional amb què es canvia el codi de procediment penal i s’incrementa fins a un any la durada màxima del secret d’un sumari en el cas dels delictes majors. Des del Consell Superior de la Justícia (CSJ), i a través de l’informe preceptiu que acompanya la memòria justificativa del projecte de llei, s’ha advertit que el termini proposat és insuficient.

Pijuan, ha defensat aquesta postura, tot posant en relleu que el secret de sumari “s’escau com a mesura quan hi ha investigacions llargues i complicades i en què d’ha d’imposar perquè no es malmeti el resultat”. També ha volgut remarcar que el fet que es permeti un allargament no vol dir que s’hagi d’utilitzar de forma massiva. “Crec que és més greu tenir terminis curts i que ens donem en un cas que no podem allargar-lo que no pas tenir la possibilita d’un temps més llarg”, ha indicat.

En concret, des del CSJ i des de la comissió de prevenció del blanqueig s’ha demanat que el secret de sumar, per aquelles investigacions de delictes majors, sigui d’un any, prorrogable fins a tres cops per causa motivada per sis mesos més. És a dir, un màxim de dos anys i mig. Pijuan, en declaracions a Altaveu, entén que aquesta durada s’utilitzaria únicament “en casos excepcionals”. A més, ha apuntat que caldria exigir als batlles instructors que argumentessin de forma molt acurada els motius dels allargaments.

La llei es troba ara en període d’esmenes al Consell General i caldrà veure si algun dels grups parlamentaris l’esmena en el sentit d’allargar el secret de sumari. Els demòcrates ja han indicat que no preveuen fer-ho, mentre que altres formacions, com ara socialdemòcrates o liberals encara estan estudiant la situació.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending