El síndic alerta del perill de "la politització de la Justícia" i reclama "escoltar" els més desvalguts

Comentaris

El síndic alerta del perill de \"la politització de la Justícia\" i reclama \"escoltar\" els més desvalguts
El síndic alerta del perill de \"la politització de la Justícia\" i reclama \"escoltar\" els més desvalguts

El síndic general, Vicenç Mateu, ha advertit  dels perills que suposa “la politització de la Justícia” abans de recordar, especialment als polítics, que “la llei és igual per a tots”. Mateu havia exigit prèviament a la classe política que “més enllà de les lleis, la nostra conducta ha de complir amb uns paràmetres d’ètica que són els que els ciutadans esperen de nosaltres”. 

Aquesta crida, i la demanda a la Justícia que respongui “al celeritat i amb la independència i la imparcialitat que se li suposen i se li exigeixen” quan “es traspassa el límit de la legalitat”, arriba poques setmanes després de la primera condemna a polítics (exelectes en aquest cas) per delictes comesos durant l’exercici dels seus càrrecs. Però també quan hi ha sobre la taula dubtes sobre l’actuació del propi cap de Govern, Toni Martí, en relació a la seva actuació doble: cònsol i arquitecte al mateix temps. Firmant projectes urbanístics per una banca i autoritzant llicències per una altra.

Ha estat aquest un dels passatges del discurs del màxim representant institucional del poder legislatiu durant l’acte central de la celebració del Dia de la Constitució. Vicenç Mateu ha assegurat que “els valors que fa 24 anys erigíem en bandera són vàlids ara com ho eren aleshores, però avui segurament tenen un significat concret més ambiciós. Som més exigents com a societat i això ens obliga, en conseqüència, a ser també més autoexigents”. 

I d’aquí el fet de pregonar que “ni és bona la judicialització de la política, ni menys encara, la politització de la Justícia”. És clar, també, que una part de la ciutadania dubta que algunes de les actuacions hagudes els darrers temps en el món judicial segueixin els criteris de l’estricta independència que se’ls suposa i se’ls exigeix als togats. El síndic ha recordat que l’Estat de Dret que emana de la Constitució “estableix la separació de poders i que vetlla, des de l’imperi de la llei, des del principi que la llei és igual per tots, perquè no s’imposi el més fort, el més poderós, o el que de més mitjans disposi”.

Seny i solidaritat

Davant d’una nodrida representació diplomàtica, el polític escaldenc, que en aquestes ocasions treu a relluir més que mai el seu pòsit acadèmic i de pensament regat a cavall de la filosofia i la politologia, ha fet “una crida al seny i la solidaritat”. Mateu ha citat durant el seu discurs diversos autors, diversos pensadors. Per referir-se a la solidaritat ha esmentat el poeta John Donne per recordar que cal ser solidaris ja que “el patiment de la humanitat és el patiment de tots i cadascun de nosaltres”.

Quant al seny, l’ha invocat, ha explicat, “perquè la raó s’imposi en la governança dels països”. I en aquest sentit ha assegurat que “més que mai ens cal diàleg, que implica expressar-nos, però sobretot saber escoltar. Saber escoltar el lament dels ciutadans deixats de banda per unes elits polítiques còmodament instal·lades". No obstant ha recordat que hi ha el perill o la possibilitat, de caure en populismes, que ha defugit. Per tant, ha advocat per dialogar i escoltar els menys afavorits “en lloc d’anatemitzar certs projectes populistes que ofereixen missatges seductors per aquells que se senten fora del sistema, potser caldria veure l’èxit i la multiplicació d’aquestes propostes com el símptoma que hi ha quelcom que no funciona”.

La primera autoritat institucional del país, caps d’Estat al marge, ha afirmat “que necessitem aprofundir més i més en la igualtat d’oportunitats i en la justícia social, en l’exercici de la democràcia, en el foment de l’economia real i en els mecanismes reguladors i de control que ens ofereix l’estat de dret. Ens cal reformar moltes coses que no s’estan fent prou bé. Tots, en la mesura de les nostres possibilitats, tenim el deure d’actuar per frenar l’espiral de violència i intolerància a la qual ens hem vist abocats darrerament”.

Ja en el tram final del seu parlament, Vicenç Mateu ha fet una remembrança de la divisa ‘Virtus Unita Fortior’ per reclamar-ne la seva vigència. Ha fet “una nova crida a la unitat”. I ha assegurat que aquesta unitat reflectida en la divisa andorrana “ens ha permès avançar a través de la història. Apreciem-la avui com una consigna vigent que ens ha d’ajudar a superar les adversitats presents i futures”. I en aquest sentit ha mantingut que “no es tracta d’abraçar cap pensament únic. Oblidem-nos d’estèrils i repetitius debats de bons i dolents. Ben al contrari. Ajuntem esforços, sumem. Es tracta de contrastar criteris, opinions i coneixements diversos en favor de l’interès general i pel bé comú”.

Comentaris

Trending