El sector boví del Principat gaudeix d’estabilitat i bona salut

La cabana fluctua al tomb de les 1.400 mares de cria, els 900 vedells i una seixantena de toros i la major part dels caps de bestiar estan integrats en el projecte de carn de qualitat

Caps de bestiar boví a la Rabassa de la vall de Rialb, a la parròquia d'Ordino.
Caps de bestiar boví a la Rabassa de la vall de Rialb, a la parròquia d'Ordino.
El sector ramader andorrà, i en més concretament la cabana bovina, segueixen una tendència d’estabilitat i una salut més que notable. La cabana fluctua al tomb de les 1.400 mares de cria, els 900 vedells i una seixantena de toros. La immensa majoria d’aquests caps de bestiar estan integrats al projecte de carn de qualitat. Un exemple de l’estat que viu el sector boví del país s’ha pogut comprovar aquest dimarts a la Rabassa de la vall de Rialb, escenari tradicional com cada any de la benedicció del bestiar d’Ordino.

Allí s’hi ha aplegat més d'un centenar de persones en el dinar popular que s'ha celebrat després de l'acte. El mossèn ha beneït la cabana ordinenca, com marca la tradició, per allunyar-la de malalties i d'altres afectacions en el moment de l'estiu que coincideix amb el canvi de vall de les pastures. Tant el cònsol major d’Ordino, Josep Àngel Mortés; com el conseller comunal responsable de Medi Ambient i Agricultura, Marc Pons; i el director d'Agricultura, Landry Riba, han coincidit en la bona notícia que representa que tant la cabana d'Ordino com la de tot el país es mantingui estable i que, malgrat els canvis esperats en el nombre d'explotacions, els caps de bestiar segueixin sent els mateixos.

Un moment de l'acte de benedicció del bestiar. | P. R. / ANA

 

Els aproximadament tres-cents caps de bestiar de la parròquia d’Ordino han abandonat les cotes més altes per quedar-se uns dies a les pastures més baixes, abans d'arribar de nou a Sorteny. "Es fa el recorregut invers que a principi de temporada, i posteriorment s'empalma amb la fira", ha explicat Marc Pons en declaracions recollides per l’agència ANA. El conseller assegura que en els últims anys a la parròquia el sector s'ha estabilitzat i que la cabana es manté malgrat que el nombre d'explotacions fluctuï.

Landry Riba ha assegurat, en el mateix sentit, que el sector ramader al país segueix una tendència d'estabilitat. Riba ha volgut destacar el control que es fa de la cabana bovina que, al contrari de l’ovina, que es compta per ramats, s'identifica individualment. "Al departament d'Agricultura tenim coneixement en temps real dels naixements i morts dels animals i quan la cabana acaba de pasturar, fem un sanejament ramader, amb presa de sang i un segon control", ha explicat el director d’Agricultura.

També ha confirmat que la cabana bovina del Principat sempre fluctua al voltant de les 1.400 mares de cria, uns 900 vedells i una seixantena de toros. "La majoria d'aquests animals estan integrats al projecte de carn d'Andorra, que té diverses línies comercials i es divideixen entre les vedelles joves d'indicació geogràfica protegida, les de qualitat controlada i els animals adults, que entren com a bous", ha puntualitzat el director d’Agricultura governamental.

Etiquetes

Comentaris

Trending