El ‘PSressing’ demòcrata per les transferències als comuns fa figa

Comentaris

El ‘PSressing’ demòcrata per les transferències als comuns fa figa
El ‘PSressing’ demòcrata per les transferències als comuns fa figa

Al Consell General s’hi parla molt de pèl. Uns en tenen més i altres en tenen menys. Però, sia com vulgui, queda clar que l’oposició, dels liberals als socialdemòcrates del PS passant per SDP no volen que la majoria els prengui el pèl. Ho ha deixat clar el president del grup parlamentari mixt, Pere López, “ens han pres el pèl i se’ns ha acabat la paciència”. Ho ha dit en relació a la congelació de la transferència als comuns que el Govern tornava a reclamar a través d’una disposició del projecte de llei del pressupost que modifica la Llei qualificada de transferències. No passarà.

En el rerefons de tot el debat d’aquest dijous sobre les esmenes a la totalitat presentades per Liberals d’Andorra i PS hi havia l’intent demòcrata d’arrencar, com fos, els tres vots que li fan falta per fer reeixir el ‘bloqueig transferencial’. El ‘pressing’ de DA als consellers socialdemòcrates ha estat força evident durant tota la jornada. Fins al punt que l’entorn ‘taronja’ ha filtrat a la televisió pública les esmenes parcials presentades pels consellers del PS. Però no obstant això, López i companyia han deixat clar que Martí, Cinca i els millors de l’executiu no tenen més crèdit.

I si era en certa manera de preveure que hi haurà desbloqueig de les transferències a les corporacions comunals, encara més clar era que no superarien el debat parlamentari cap de les dues esmenes a la totalitat plantejades. El debat no ha estat tan virulent com el de dimarts en relació al marc pressupostari. No obstant això, hi ha hagut un bon nivell d’esgrima. Els ganivets, no tan ben afilats com feia 48 hores, han volat entre liberals i demòcrates. Fins al punt que el president del grup parlamentari liberal, Josep Pintat, ha anunciat que el pressupost està tan desquadrat que retiren les esmenes parcials. Vaja, en altres paraules, venia a dir que com que no hi ha per on agafar-lo no cal posar-hi pedaços.

I també Pere López ha repartit estopa vers els ‘taronges’ especialment agafant com a escut protector la política social. El socialdemòcrata ha lamentat la poca sensibilitat que a parer seu mostren els demòcrates. I ha criticat amb duresa alguns dels barems que l’executiu fixa per poder accedir a certes prestacions. Irònicament, el ministre de Finances, Jordi Cinca, s’ha queixat de l’“obsessió per apadrinar-se de les polítiques socials” que al seu entendre tindria el PS. “Es pensa que és l’únic grup del món mundial amb sensibilitat social”, ha dit Cinca per justificar que el seu gabinet també fa política per a les persones. Minuts després el titular de Finances acusaria els liberals de “passar-se de frenada” amb alguns dels plantejaments formulats a través de les esmenes parcials.

També han estat entretinguts alguns dels ‘acaraments’ entre el demòcrata Miquel Aleix, que defensava el posicionament de DA, i el president suplent del grup mixt i portaveu d’SDP a la cambra, Víctor Naudi. Aleix ha mostrat una vegada més l’animadversió que té vers Jaume Bartumeu. I ha fet servir Naudi, a qui l’ha elogiat per la “seva estima al nostre Estat”, per carregar contra l’excap de Govern. La fonamentació d’Aleix per anar llançant dards a SDP ha estat el fet que la formació grana ha entrat i sortit, respectivament, tant del pacte d’Estat sobre la UE com de la comissió legislativa especial per al ‘cas BPA’. També aquí Naudi ha usat l’expressió “no em prengui el poc pèl que em queda” per defensar-se dels atacs del representant taronja.

Debat inicial

Durant el debat inicial, Pintat s’havia mantingut en el seu convenciment que DA “camufla” el dèficit i el fet que el Govern no compleix la normativa. En aquest cas i especialment, la ‘Regla d’or’. El president liberal ha insistit en demanar-li a Cinca que plegui o que se’l destitueixi per no quadrar el pressupost en no tenir en compte, per exemple, que no tiraria endavant la congelació de les transferències als comuns. Cinca ha estat enèrgic alhora de respondre Pintat i recordar-li que a l’hora de fer política “no tot s’hi val” i, alhora, estava confonent, a parer del ministre, la ciutadania.

I mentre Víctor Naudi considerava “apàtic” i “poc ambiciós” el pressupost alhora de plantejar mesures per reactivar l’economia i al mateix temps “no segueix cap fil conductor”, Pere López demanava una mica més de color a la previsió comptable perquè Andorra no sigui sols “ciment, asfalt i obra pública. Tot plegat una mica gris”. El socialdemòcrata també ha lamentat que el Govern, a través de diversos departament i parapúbliques, s’hagi convertit en una “oficina de col·locació”.

Evidentment, tant Cinca com Aleix han defensat el projecte pressupostari presentat per l’executiu. Tots dos han refusat les crítiques de l’oposició, han deixat clar que no es pensa pressupostar allò que no es pot finançar i, especialment, el president suplent del grup parlamentari demòcrata, ha reclamat la unitat de la cambra per afrontar determinades qüestions. La de la congelació de les transferències als comuns en seria una. Oposar-se a la disposició que inclou el pressupost és, segons Aleix, “entorpir el projecte demòcrata” quan està apunt d’acabar “de madurar”. Cinca ha lamentat novament que el Consell General finalment forci a enviar diners a corporacions que a parer seu no els necessiten quan a l’executiu sí que li calen.

Justament, Pere López ha deixat clar, abans de res, que la cambra parlamentària no és ningú per dir si els comuns tenen prou diners o no en tenen. Però sí que el Consell ha de fer prevaldre, li ha recordat a Miquel Aleix, una llei qualificada per sobre d’un acord institucional amb vocació temporal. Tota l’oposició s’ha mostrat en contra en mantenir el bloqueig a les transferències quan encara no s’ha resolt el tema competencial amb els comuns després de més de tres anys d’estar-hi suposadament treballant. López i Pintat han coincidit a recordar a la majoria demòcrata que el Govern no els ha convocat a cap reunió per explicar-los com ha de ser la reforma d’aquests dos textos cabdals per a l’encaix institucional del Principat: la Llei de competències i la de transferències.

Els tres representants dels grups de l’oposició han estat contundents. Però vist el ‘setge’ realitzat vers el PS, les paraules de Pere López prenien un major protagonisme. El president del grup mixt ha proposat d’esmenar per la via ordinària a quines partides o a quin objecte es poden destinar els diners que els comuns rebin de més respecte els darrers anys (una mica més de vuit milions d’euros en conjunt). Però en cap cas s’ha mostrat disposat a mantenir la congelació del ‘passi’ de diners cap als comuns. “Ens han pres el pèl i se’ns ha acabat la paciència”, ha manifestat López, que ha recordat que “no hem vist res d’aquesta feina”, de la feina encaminada a remodelar el marc normatiu que regula tots aquests conceptes. A més, “tenim dubtes que vagi en la línia que considerem que hauria d’anar”. “No tenen més crèdit”, ha reblat davant els ‘taronges’ el portaveu socialdemòcrata.

Comentaris

Trending