El PS reclama al Govern que expliqui per escrit les retallades en el bus escolar

Comentaris

El PS reclama al Govern que expliqui per escrit les retallades en el bus escolar
El PS reclama al Govern que expliqui per escrit les retallades en el bus escolar

La branca del PS del grup parlamentari mixt vol saber fil per randa quins són els canvis que el ministeri d’Educació ha previst en el servei de bus escolar i quina afectació tenen aquestes modificacions en els usuaris. La consellera general socialdemòcrata Rosa Gili ha tramitat a Sindicatura una demanda que el Govern haurà de respondre per escrit i que té per objectiu conèixer les variacions que s’han fet en el servei. I si la retallada que s’ha dut a terme posa en perill l’atenció als escolars.

Gili desglossa la seva demanda en fins a vuit punts a partir del fet que “a uns dies de l’inici del curs escolar, hem estat advertits de canvis en el funcionament del transport escolar”. L’Altaveu ja va publicar fa uns dies que la nova retallada prevista per Educació malgrat que el nombre d’alumnes puja i s’han suprimit centres del sistema espanyol, la qual cosa obliga a una major mobilitat interparroquial, comprometia en alguns casos la seguretat dels joves passatgers i la convivència entre infants i adolescents de molt diferent edat. Alhora, allargava els trajectes, que per alumnes de maternal pot ser en alguns casos tot un suplici.

El rotatiu gratuït BonDia, recuperant la qüestió exposada per l’Altaveu, fa referència aquest dilluns també al tema. Això sí, cita com a referència el ministre d’Educació, Eric Jover, que no té més remei que reconèixer amb la boca petita els canvis però que els justifica tots. El raonament principal és la optimització de recursos, que vol dir gastar menys per molt que hi hagi més demanda (cosa que es va evitar ‘tancant’ al juliol les sol·licituds per no rebre més interès del que es podia oferir en base a la disponibilitat que es volia donar, i no més). Jover explica que ja en cursos anteriors hi havia barreja en un mateix autocar de nens de maternal amb adolescents de primària i secundària.

També reconeix el ministre que alguns infants hauran de suportar trajectes de més durada. Jover parla de deu minuts com a màxim suplementaris, un temps que altres fonts han assegurat que molts dies quedarà curt. El titular d’Educació no fa referència, però, a un aspecte com el fet que tres infants vagin asseguts en dos seients. Aquesta era una pràctica poc assídua i que es donava sols en trajectes dins d’una mateixa parròquia. I que estava prevista en el reglament del transport escolar. Ara, aquesta manera de funcionar serà més habitual i no només en trajectes interns. També en serveis interparroquials. La reducció prevista és de sis expedients i mig. És a dir, sis línies d’anada i tornada més una setena només en una de les direccions. Segons fonts del sector del transport, si quan es va adjudicar el servei el curs 2013-2014 eren uns 80, ara no passen gaire més de mig centenar.

Entre altres coses, Gili demana saber quants usuaris utilitzaran durant el curs 2016-17 el transport escolar, informació que es vol tenir desglossada segons centres, sistemes d’ensenyament i nivell d’escolarització. També pregunta per “quines són les destinacions demanades” i el nombre d’usuaris del bus lliure. A continuació, la parlamentària reclama si “hi ha canvis previstos per aquest curs (...) quant a itineraris, nombre d’autobusos i condicions de transport dels infants i joves usuaris d’aquest servei”. En cas afirmatiu, es demana saber “quins són” i que es faci una “comparació amb el funcionament del curs passat i concreció segons desplaçaments dins una sola parròquia o bé interparroquial, segons centres educatius i segons nivell d’escolaritat dels usuaris”. La consellera també pregunta “quina raó ha motivat els canvis” i, en cas que aquests suposin un estalvi pressupostari, que sigui quantificat. Per últim, vol saber “quin procediment s’ha seguit per informar els usuaris”, ja siguin les empreses que ofereixen el servei, els mateixos centres educatius, els pares o el personal d’acompanyament.

Sobre el motiu que l’ha impulsat a fer les preguntes, la consellera socialdemòcrata ha explicat que “ens ha arribat que hi hauria sobre la taula tota una sèrie de canvis” que afectarien el servei. La parlamentària ha deixat clar que les informacions rebudes han generat certa inquietud, ja que “ens preocupa que aquestes modificacions puguin tenir incidència en els usuaris”. Amb les qüestions formulades, indica la parlamentària, la idea és, per una banda, fer-se una idea de quantes persones utilitzen aquest sistema de transport i, per l’altra, saber com els pot afectar les mesures que s’haurien implementat des del Govern.

Comentaris

Trending