El PS reclama a les majories comunals que tinguin un tarannà més obert amb les minories

Comentaris

El PS reclama a les majories comunals que tinguin un tarannà més obert amb les minories
El PS reclama a les majories comunals que tinguin un tarannà més obert amb les minories

El primer secretari del Partit Socialdemòcrata (PS), David Rios, ha instat les majories actuals dels comuns a tenir un tarannà més obert amb les minories. En aquest sentit, el dirigent de la formació ha volgut posar l’exemple de com es funciona al Consell General i ha assegurat que copiar algunes de les formes emprades al parlament permetria “millorar la democràcia” i aprofitar més “la tasca” dels consellers a les oposicions.

Per a Rios, el sentiment actual és que “la feina de les minories als comuns no està prou valorada” quan en canvi “són una garantia democràtica del bon funcionament de les institucions” i ha volgut comparar com es treballa a Casa de la Vall amb la forma de procedir a les corporacions locals. Així ha recordat com al parlament es pacten molts aspectes com ara els horaris de les comissions, el calendari de sessions o les dotacions pressupostàries de cada grup. Entre d’altres punts, també ha posat sobre la taula el fet que la documentació als comuns es reparteix tot just 72 hores abans a la sessió del consell, circumstància ben diferent a la que es dóna al Consell General.

“Si traslladéssim el seu funcionament [el del parlament], la democràcia comunal milloraria moltíssim, hi haurà molta més transparència i la majoria podria aprofitar el treball dels consellers de la milloria”, ha explicat el primer secretari del PS. Per això, ha reclamat que “els cònsols actuals agafin algunes d’aquestes idees”, el que permetria “millorar el funcionament de les parròquies i donar un millor servei al ciutadà”. 

Rios també ha anunciat que, un cop analitzada la situació, el PS no presentarà cap acció jurídica a l’aprovació de les noves retribucions a Encamp, possibilitat avançada ara fa uns dies pel conseller Pere Marsenyach. El dirigent socialdemòcrata ha recordat que, a l’entendre de la formació, i seguint el reglament d’organització i funcionament del comú, aquest canvi hauria d’haver-se vehiculat a través d’una modificació del pressupost de la corporació. Tot i optar per no fer al·legacions, sí que s’ha demanat a l’actual majoria que “procedeixi tal i com està fixat a l’ordinació”. Rios ha justificat la decisió tot apuntant que “judicialitzar la política ha de ser per una raó superior” i no pas per “una situació que es pot esmenar molt fàcilment”. 

Durant la roda de premsa, els periodistes també han preguntat a Rios sobre la proposició de llei de secrets d’Estat anunciada pel grup liberal. El primer secretari del PS no ha tancat la porta a la possibilitat d’arribar a un acord per tramitar el text de forma conjunta tot i avisar que “hem d’aprofundir perquè hi ha algun punt que grinyola i que s’haurà de negociar si es vol fer una proposta conjunta”. Rios també ha mostrat certa sorpresa pel nom escollit per al text. “Es presenta una proposició de llei de secret d’informació quan tot el món evoluciona vers la transparència”, ha alertat.

Comentaris

Trending