El PS exigeix al Govern que expliqui en quina situació es troba l'operativa 'impossible' de Vall Banc

Comentaris

El PS exigeix al Govern que expliqui en quina situació es troba l\'operativa \'impossible\' de Vall Banc
El PS exigeix al Govern que expliqui en quina situació es troba l\'operativa \'impossible\' de Vall Banc

Els representants del Partit Socialdemòcrata (PS) al grup mixt volen saber en quina situació es troba l’operativa de Vall Banc, vistes les dificultats que hi ha quant a la renda variable i a l’accés a la divisa americana. El líder parlamentari del PS, Pere López, ha tramitat a Sindicatura una pregunta al Govern perquè expliqui com estan les coses vist que ni l’Agència estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) ni l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF) no només no estan aportant cap solució. Ni tan sols aporten cap mena d’informació al respecte.

De fet, tots dos organismes han estat citats a comparèixer, a través dels seus responsables, a la ‘comissió BPA’. Els representants d’aquest ens legislatiu creat de forma especial al Consell General van oferir quatre dates possibles perquè l’AREB i l’INAF acudeixin a la seu parlamentària, justament, per explicar-se en relació a la problemàtica de l’operativa de Vall Banc. Sobre la taula es van posar els dies 6 i 7 i 13 i 14. Sempre d’aquest mes. Per ara, i fins on ha pogut saber l’Altaveu, no hi ha resposta. I ara López i el PS creuen que ja ha passat prou temps per demanar comptes a dos dels principals organismes públics encarregats de la gestió de la crisi de BPA.

El parlamentari socialdemòcrata vol saber quina és la previsió de disponibilitat per aquests productes, qüestió que des de l’executiu s’haurà de respondre durant la sessió de control prevista pel dijous 15 de desembre. En l’escrit tramitat a Sindicatura, López recorda que “ja fa set mesos i mig que es va produir la creació de Vall Banc com a conseqüència del procés de resolució” de BPA, seguint la Llei de reestructuració i resolució d’entitats de crèdit. Malgrat aquest temps superat, el conseller destaca que “segons les nostres informacions existeixen importants problemes de disponibilitat en els actius dels clients”, situació que afecta “la renda variable, els comptes en dòlars i productes d’assegurança i estalvi”.

López posa en relleu que “vist el termini passat” és “perfectament comprensible” que existeixi “una important preocupació en relació a aquesta qüestió”. Per això, pregunta a Govern “quin és l’estat, a data d’avui, dels actius dels clients de Vall Banc i quina previsió efectua (...) quant a la seva disponibilitat”.

El conseller general del PS ha volgut recordar que al llarg dels darrers mesos “hem estat prou prudents i responsables per no entorpir els calendaris i entendre que tot això té un procés perquè es pugui materialitzar” però ha apuntat que “ja és inevitable que hi hagi explicacions”. I és que, ha remarcat, “hi ha un veritable neguit sobre la qüestió i dubtes sobre com s’ha produït el traspàs de BPA a Vall Banc”.

Davant aquesta inquietud, a més, ha lamentat el silenci dels organismes responsables. “L’AREB està desapareguda pel que fa a l’opinió pública i l’INAF tampoc dóna explicacions”, ha indicat. Per això, “superat un termini raonable de temps”, López entén que “és imprescindible fer la pregunta i que es pugui aclarir la situació i establir un calendari en què aquests comptes puguin estar disponibles”.

Comentaris

Trending