El PS denuncia que només un 1,29% del pressupost es destina a les grans preocupacions dels ciutadans

Els socialdemòcrates esmenen a la totalitat els comptes pel 2020 i un marc pressupostari 2020-23 que “no s’aguanta” amb unes “previsions massa optimistes”

López i Sánchez, durant la roda de premsa.
López i Sánchez, durant la roda de premsa.

Els consellers generals del Grup Parlamentari Socialdemòcrata han denunciat que el pressupost per al 2020 destina una part molt reduïda, de tot just un 1,29%, als principals problemes per a la ciutadania: habitatge, pensions i transport públic. Així ho ha afirmat el seu president, Pere López, que a més ha criticat amb duresa les previsions econòmiques que el Govern ha inclòs en el marc pressupostari per al període 2020-23. Al seu entendre, són “massa optimistes” tant pel que fa als ingressos com per les despeses i es tracta d’un model “que no s’aguanta”. Per això, el grup ha presentat esmenes a la totalitat a tots dos textos.

Sobre el pressupost per al 2020, López ha estat contundent: “No dona resposta pels principals problemes del país avui dia: habitatge pensions, salaris i transport públic”, ja que “no hi ha partides per fer-hi front i donar solucions concretes”. Sobre aquest punt, el conseller general Carles Sanchez ha desgranat els percentatges concrets.

“En el cas de l’habitatge, tot just hi ha l’aportació al fons públic, als ajuts al lloguer i per a la creació de l’institut. La partida és del 0,46% de tot el pressupost”, ha explicat.  Això suposa, al seu entendre, que “no hi ha una reacció a la primera línia de xoc, que serien els ajuts, i s’hi podrien aportar més recursos”. Així ha afirmat que caldria doblar els 2,1 milions previstos agafant diners d’altres partides perquè el que cal és “ajudar ara i aquí, a la gent a pagar el lloguer”.

Pel que fa a les pensions de solidaritat, la partida tot just suposa el 0,59% dels comptes i el transport públic, un 0,24%. En total, han indicat López i Sánchez, els tres àmbits només representa un 1,29% de tot el pressupost. “Si es fa una comparativa amb qualsevol altra administració, es veu que la distribució és molt diferent. Ni l’habitatge, ni les pensions ni el transport públic són una prioritat per la majoria. O la prioritat es trasllada amb números al pressupost o no ho és”, ha lamentat el president de la bancada socialdemòcrata.

En contraposició a aquestes xifres, el líder del PS ha volgut defensar el model de la formació. “Apostem per l’habitatge públic, per un transport subvencionat, per un increment de les pensions”, ha comentat, tot remarcant que “això aniria a càrrec d’altres partides pressupostàries”. Per a López, “no és un problema de recursos, sinó de prioritzar-los”.

Per tots aquests motius, el PS ha presentat una esmena a la totalitat al pressupost –se sumarà a la ja elevada per Terceravia-. La mateixa decisió s’ha pres amb relació al marc pressupostari per al període 2020-23. López l’ha justificada argumentant “les previsions massa optimistes” que conté, com ara les de creixement del PIB o el manteniment d’ingressos provinents de FEDA i Andorra Telecom que, ha lamentat, seguiran sent “màquines recaptatòries que malmeten el poder adquisitiu de les famílies”. Tampoc es creu les expectatives d’ingressos via tabac, que se situen cada any “al voltant dels 110 milions” quan, per enguany, ja es calcula una recaptació “uns nou milions d’euros per sota d’aquesta xifra”.

Això, sumat a unes previsions de despeses que “semblen fetes per quadra l’Excel”, porten a López a la conclusió que “aquest model del govern tripartit no s’aguanta”, fet que “ens aboca a un increment impositiu davant la incapacitat de contenir la despesa per part de l’actual majoria”.

Comentaris (1)

Trending