El PS demana a través del Consell la documentació de tots els projectes en què participés Martí quan era cònsol

Comentaris

El PS demana a través del Consell la documentació de tots els projectes en què participés Martí quan era cònsol
El PS demana a través del Consell la documentació de tots els projectes en què participés Martí quan era cònsol

El Partit Socialdemòcrata (PS) reclama per via parlamentària la documentació relativa a tots els projectes arquitectònics en què participés l’actual cap de Govern, Toni Martí, durant el període en què va ser cònsol major d’Escaldes. És a dir, entre els anys 2004 i 2011. Els socialdemòcrates s’havien centrat fins ara en sol·licitar informació relativa als dos projectes en què està clar que Martí va participar. És a dir, la construcció de l’edifici Calam i la reforma de l’antic Hotel Europa, tots dos a la parròquia d’Escaldes. Justament, sobre aquesta darrera obra la consellera general Rosa Gili en reclama més dades. Però vist que molt probablement aquests dos projectes no són els únics en què individualment o formant part del despatx d’arquitectura que liderava va participar, ara ja es fa una petició més general per mirar d’aclarir dubtes davant “la preocupació” que genera aquest afer.

D’entrada, la consellera general del PS ha fet una nova demanda d’informació vinculada a les activitats com a arquitecte realitzades per Toni Martí quan ja era cònsol major d’Escaldes-Engordany. La parlamentària vol tenir accés a diferent documentació sobre les obres de rehabilitació de l’antic hotel Europa, edifici també situat a la parròquia de la qual l’actual cap de Govern era llavors el màxim mandatari. De fet, en la demanda, Gili també amplia la petició a qualsevol altra obra que pogués dur la signatura de l’ara màxim responsable de l’executiu.

En l’escrit tramitat aquest dimarts a Sindicatura, la consellera general reclama tota una sèrie de documents vinculats al projecte de rehabilitació de l’antic hotel Europa, començant per la “còpia de la sol·licitud de llicència d’obres” i la de la “resolució d’atorgament”, així com la fitxa amb les dades tècniques” de l’obra. També demana “la cèdula d’habitabilitat i tota la documentació tramesa al ministeri competent en matèria d’edificació i urbanisme” per a la seva concessió. 

Gili, a més a més, vol tenir accés al “certificat final de l’obra”, a la “declaració de direcció” i a la llicència d’ús o primera ocupació de l’antic hotel Europa, un cop finalitzada les obres. A més, sol·licita el “full de característiques d’obra” i la “memòria justificativa de les condicions d’habitabilitat”, a banda de “tota la documentació addicional sobre l’edifici en qüestió lliurada al ministeri d’Ordenament Territorial i altres ministeris de Govern”.

La demanda d’informació, però, no es limita a l’antic hotel Europa. De fet, i davant la possibilitat que aquesta i la de l’edifici Calam no siguin els únics projectes realitzats per Toni Martí com a arquitecte durant els seus dos mandats al capdavant del comú d’Escaldes, la parlamentària socialdemòcrata sol·licita a Govern que “ens sigui tramesa la mateixa documentació de la resta d’obres (...) els projectes de les quals van ser signats per l’arquitecte Toni Martí, sigui individualment o conjuntament amb altres professionals de l’arquitectura entre els anys 2004 i 2011”. 

La demanda és, segons un comunicat emès pel PS, un nou pas en la línia d’intentar esclarir els dubtes que en el si de la formació han aixecat les informacions sobre les activitats professionals que Toni Martí hauria compaginat amb el càrrec de cònsol major escaldenc. Cal recordar que Gili ja havia fet una petició de documentació similar sobre l’edifici Calam, pel qual el polític demòcrata hauria cobrat al voltant de 345.000 euros, i que la consellera de PS Independents al comú d’Escaldes, Cèlia Vendrell, també ha demanat els expedients sobre les obres a aquests dos immobles. 

Gili ha defensat que “és important tenir aquesta informació”, tot posant en relleu que el que hi ha per part del PS “és sempre una voluntat de transparència”. En aquest sentit, ha reiterat que “subsisteixen molts dubtes ètics” sobre l’actuació de Martí i, de fet, ha alertat que “ens podem fer moltes preguntes sobre si és normal i legal que un arquitecte sigui al mateix temps cònsol major d’una parròquia i estigui als dos costats”.

Comentaris

Trending