El pressupost participatiu es tornarà a disparar

Torres Falcó admet que el projecte guanyador de la tercera edició, una voravia entre la Massana i Arinsal, costarà més dels 300.000 euros previstos, tal com ja ha passat amb la passarel•la del Comunal i els arbres de vent

Torres Falcó, amb els responsables de la iniciativa i els proposadors del projecte.
Torres Falcó, amb els responsables de la iniciativa i els proposadors del projecte.

Una voravia per a vianants entre la Massana, Erts i Arinsal ha estat la proposta guanyadora de la tercera edició del pressupost participatiu impulsat pel ministeri d’Ordenament Territorial. La proposta ha estat, de llarg, la més votada al web específic de la iniciativa. El projecte, tal com ja va succeir amb els dos anteriors, superarà el cost inicialment previst, que és tot just de 300.000 euros.

Així ho ha reconegut el ministre, Jordi Torres Falcó, que ha admès que el projecte guanyador tindrà un cost elevat, ja que suposa una voravia de més de quatre quilòmetres entre la Massana i Arinsal, al costat de les carreteres generals 4 –fins a Erts- i 5 –ja fins a Arinsal-. Per tant, difícilment es podrà abordar en la seva totalitat amb la partida prevista pel pressupost participatiu, que és de 300.000 euros –la mateixa que incorporen els comptes pel 2020 de cara a la quarta edició-. En aquest sentit, el titular d’Ordenament ha volgut treure ferro a la situació i ha valorat que “es pot fer una part ara i preveure una altra partida per l’any vinent”.

Serà la tercera vegada que el cost final del projecte escollit per la ciutadania acabi sobrepassant els diners marcats inicialment. Ja va passar l’any 2017, amb la passarel·la per sobre la general 1 a l’altura de l’Estadi Comunal, amb un sobrecost de 60.000 euros. “La vam voler fer més atractiva i segura”, ha defensat el ministre. I també succeirà amb els arbres de vent, ja que s’han adjudicat per 344.000 euros, quant la partida inicial era de 300.000. Torres ha indicat que “són recursos dels quals el ministeri disposa i nosaltres creiem molt en els pressupostos participatius”.

En la votació per seleccionar el projecte guanyador entre els 23 presentats han participat un total de 1.737 persones, el que suposa un nou increment amb relació als de l’edició del 2018 (1.600) i el miler de la del 2017. En total, han emès 3.621 vots –cadascú podria votar 1, 2 o 3 propostes. La voravia entre la Massana i Arinsal s’ha imposat, en aquest cas, amb força claredat: 964 vots en total, més del doble que la segona iniciativa amb més suport, la de col·locar plaques solars per produir energia a diferents edificis públics.

El ministre ha defensat que el projecte guanyador permetrà “donar més seguretat” a aquest tram de carretera, especialment pel que fa als vianants. També ha avançat que aquesta setmana preveuen tancar un conveni amb propietaris de terrenys adjacent a la via que serviran per realitzar eixamplaments a les parts on encara el tram és estret.

Pel que fa al projecte guanyador de l’edició 2018, els arbres de vent, Torres Falcó ha avançat que la setmana vinent començaran els treballs d’obra civil per a la seva instal·lació a la majoria d’espais escollits, amb l’excepció del que ha d’anar a la rotonda de Fontaneda, on encara s’estan realitzant actuacions vinculades a la variant de Sant Julià. La previsió és que, amb l’excepció d’aquest darrer, la resta estiguin ja col·locats i en funcionament a mitjans de febrer de l’any vinent.

Comentaris

Trending