El Papa ordena investigar el president de l'UCAM, que pretén instal·lar-se al Principat

Comentaris

El Papa ordena investigar el president de l\'UCAM, que pretén instal·lar-se al Principat
El Papa ordena investigar el president de l\'UCAM, que pretén instal·lar-se al Principat

El papa Francesc ha exigit que s’investiguin les donacions que el president de la Universitat Catòlica Sant Antonio de Múrcia (UCAM), José Luis Mendoza, hauria fet a la Santa Seu. La investigació formaria part d’una analítica més global sobre tot el finançament del Vaticà. Hi ha sospites de corrupció i en el marc de les sospites i apareix Mendoza, l’home que juntament amb el vicepresident executiu de la Confederació d’Empresaris Andorrans (CEA), Pere Augé, més esforços està fent per impulsar una seu universitària de l’UCAM al Principat. Tot i el suport aparent tant del Govern com del bisbat d’Urgell, l’anunci que Mendoza pugui venir a fer negocis al país comença a aixecar molts recels.

Les darreres setmanes diversos portals digitals espanyols s’han fet ressò de les intencions de l’UCAM de traslladar-se al Principat com una sortida per ampliar el seu radi d’acció després d’altres temptatives fracassades i lligades, parcialment, a problemes judicials (Alacant, Màlaga). Els mitjans espanyols consideren que aterrar a Andorra pot ser una fugida endavant de Mendoza. I destaquen també el fet que el Principat no pot permetre’s el luxe d’avalar iniciatives de dubtosa credibilitat. (Sense anar més lluny, aquest dimarts, malgrat que el cap de Govern, Toni Martí, va assegurar que l’executiu seria present a la presentació d’Andorra Airlines, finalment el dos ministres convidats i anunciats, el de Turisme, Francesc Camp, i el de Transports i Telecomunicacions, Jordi Alcobé, van declinar anar a l’acte que es va fer al Centre de Congressos. El president de la companyia aèria, Jorge Soriano, està implicat en el ‘cas Mercuri’ de corrupció política.)

L’UCAM està involucrada en diversos escàndols de naturalesa econòmica i de presumpta corrupció. Des de construcció d’instal·lacions universitàries en terrenys on no ho podia fer a venda de títols universitaris per part del centre que lidera Mendoza. El president del centre universitari murcià sí que reconèixer al seu dia haver donat cinquanta milions d’euros al Vaticà. Encara en temps del papa Benet, i en el marc d’allò que es va conèixer com el ‘Vatileaks’, es va descobrir que el majordom de Joseph Ratzinger tenia un xec de cent mil euros de l’UCAM. Va ser aquell xec que va fer saltar totes les alarmes.

I malgrat tota l’aurèola que envolta Mendoza, la CEA defensa el projecte a capa i espasa. Els màxims responsables de la confederació patronal van ser una setmana abans de Nadal a Múrcia per avançar en els contactes. I Augé, que ha acompanyat altres projectes que es van vendre com a grans revitalitzadors del Principat com el túnel de vent o que al seu dia va ser un dels prescriptors de la gestora de capitals Valora i, avui, és el responsable del despatx d’advocats que més querelles té interposades pel fracàs de la mateixa financera, també ha defensat l’aterratge de l’UCAM com una iniciativa que ha de permetre Andorra fer un salt de qualitat a nivell universitari.

Comentaris

Trending