El ministre que ven els formatges més ben educats

Comentaris

El ministre que ven els formatges més ben educats
El ministre que ven els formatges més ben educats

És un dels portaveus més qualificats de Demòcrates per Andorrà (DA). Un dels ‘taronges’ més punyents i que més defensa la casa. És clar, per això n’és el secretari general. Li va situar Toni Martí com un dels valors en alça del partit. Poc abans, el cap de Govern ja l’havia escollit com a ministre d’Educació i Ensenyament Superior. Eric Jover forma part del nucli dur de l’executiu. Potser no del primer cinturó, però si de la segona corona tendent a situar-se a la primera. Ser ministre el situava plenament a la primera línia política. I Jover és polític de present però, sobretot, de futur. Això sí el negoci dels formatges herència rebuda del seu difunt pare no el va tornar cap a casa. Que és ‘per culpa’ de l’empresa familiar que el ministre d’Educació sempre ha mantingut un discurs certament críptic quan s’ha parlat d’incompatibilitats. 

Eric Jover ha estat molt contundent amb aspectes com la necessitat d’arribar a una entesa, a un acord d’associació, amb la Unió Europea (UE). Ha sigut un defensor acèrrim de l’actuació governamental en relació al ‘cas BPA’. De fet, encara que potser no tan visiblement com altres dirigents de DA, el titular d’Educació va defensar, a la seva manera, la dimissionària Meritxell Mateu. Jover va indicar al seu dia que la llavors parlamentària elegida per Ordino havia comunicat la seva situació a la CASS en considerar-se víctima d'un abús. Ara, però, sempre que qui hauria ‘abusat’ de la llei, de la de Govern, és el propi ministre: Jover ostenta el cent per cent de les accions i és l’administrador únic de Representacions Jover SLU. Aquest fet és incompatible amb el que disposa la Llei de Govern.

De fet, altres membres de l’executiu, començant al seu dia pel cap de Govern i seguint, per exemple, pel titular d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, es van encarregar de ‘desaparèixer’, almenys formalment, de les societats, dels negocis, en els quals participaven. Jover no hi va parar compte. I continua al registre de societats com a responsable únic d’una firma que es dedica, així ho diu el seu objecte social, a la “importació, l’exportació, representació, distribució i comercialització, al major i al detall, de productes alimentaris”. L’avui ministre va ser donat d’alta com a soci i administrador únic el 4 de setembre del 2014. Encara que ja tenia un càrrec lligat a l’administració, llavors era ‘simplement’ un tècnic. La seva situació empresarial, però, no ha variat d’ençà de llavors. Ni tan sols quan va fer el salt a Govern.

Representacions Jover SLU va ser inscrita al registre de societats el 22 de desembre del 1992 via la notaria de Marc Vila. Segons les dades que figuren al registre, té un capital social de 6.010,12 euros (és a dir, el milió de pessetes a l’època) repartides en mil participacions. És a dir, cada acció té un valor de poc més de sis euros. Mil ‘peles’. Es tracta d’una empresa de caràcter familiar que, sobretot, és coneguda per la comercialització, per la distribució de formatges. Representacions Jover SLU té un comerç, donat d’alta davant de Govern el 1999, que es diu igual que la societat mare. El comerç té el mateix objecte social. Exactament, venda al major i distribució de productes alimentaris envasats. Amb exclusió dels congelats, segons que especifica el registre de comerç.

El paper de Jover en l’empresa heretada del pare no seria merament testimonial, segons diverses fonts. De fet, fa unes quantes setmanes, en algun sector de l’educació, es donava per fet que el ministre pretenia renunciar al seu càrrec. Ningú no en va saber res. Sí que en alguns entorns empresarials Jover hauria insinuat que se li feia feixuc poder seguir el ritme polític amb el manteniment de l’empresa familiar. De la distribució de formatges. No va anar més enllà. Però l’esment va deixar pòsit i va portar alguns comerciants del país a furgar en el registre de societats i comprovar que, fil per randa, estrictament, per la seva condició d’administrador únic, Eric Jover també estaria incomplint la llei. Com al seu dia Jordi Alcobé.

Festa demòcrata

El secretari general de DA tindrà temps d’explicar la seva situació aquesta tarda davant de militants i càrrecs electes del partit. Els demòcrates celebren el primer any de la victòria aclaparadora -excepte a la Massana- en unes eleccions comunals. Sis de set corporacions parroquials van passar a ser taronges el desembre de l’any passat. I el Centre de Congressos de la capital acull avui una festa per celebrar-ho. 

Educació és un ministeri que li podia donar una bona projecció en vistes a reptes més elevats. En cercles íntims, Jover no amaga que no li desagradaria participar d’una eventual cursa per a la successió de Toni Martí. Li’n deixen fora, alguns, per una qüestió d’edat. Encara que és de la mateixa quinta qua un altre dels candidats. I, com Xavier Espot, un dels dofins clars de Martí, també comparteix origen parroquial: Escaldes. L’encàrrec ministerial d’Espot és força més complexe. I té més anys de volada que Jover al capdavant d’un departament ministerial. Educació, quant a la gestió dels recursos humans, però, no és un lloc fàcil. D’aquí que el ministre s’hagi marcat com una prioritat anar regularitzant els eventuals. De tot i més en podran parlar a la festa taronja d’aquest vespre. Potser, entre ‘taquet’ i ‘taquet’ de formatge. De Representacions Jover… o no.

Comentaris

Trending