El grup demòcrata no preveu fer esmenes per allargar els terminis del secret de sumari

PS i Liberals analitzen si fan alguna proposta de modificació i Terceravia alerta que el text adapta una directiva europea que ja ha quedat desfasada

-
-

El grup demòcrata no preveu proposar cap canvi a la modificació de la llei de prevenció i lluita contra el blanqueig de diners i valors i el finançament del terrorisme per incrementar els terminis del secret de sumari, tal com s’ha reclamat des del Consell Superior de la Justícia. Pel que fa a la resta de bancades parlamentàries, encara ho estan analitzant però tot apunta que no s’acaba d’estar gaire d’acord amb la petició.

Per ara, el text es troba a tràmit al Consell General, en període de presentació d’esmenes. De fet, aquest s’ha ampliat ja en dues ocasions, el primer cop a demanda dels grups demòcrata i socialdemòcrata i la segona, fins al 4 de novembre, sol·licitada pel de Terceravia. Pel que fa als ‘taronja’, les fonts consultades ja han avisat que si es presenta alguna proposta de modificació no serà per aquest punt, vehiculat via una disposició addicional que canvia diversos articles del Codi de Procediment Penal.

Pel que als socialdemòcrates, en aquest cas la pròrroga sol·licitada sí que va ser per avaluar aquest aspecte concret del text. Per ara, es continua estudiant i, segons les fonts consultades, s’està a l’espera de conèixer la postura per part del Col·legi d’Advocats.

Pel que fa al grup liberal, la consellera general Eva López ha explicat a Altaveu que la demanda del Consell Superior “l’estem estudiant”, tot i que ja deixa clar que “si això suposa endarrerir els terminis de la instrucció dels casos, no hi estarem d’acord”. Per a la parlamentària ha de ser “més efectiva i més ràpida”. En els propers dies, acabaran de definir una postura.

Des de Terceravia, el seu president, Josep Pintat, ha explicat que el passat divendres es va demanar una nova pròrroga al termini d’esmenes, ja que es vol analitzar i treballar amb més temps, però no essencialment pel que fa als canvis en el secret de sumari. El grup està a l’espera de rebre els informes dels assessors que, però, se centrarien més en dos qüestions que preocupen més a la formació.

Per una banda, hi ha el fet que, a l’entendre del grup, la modificació legislativa trasllada al país una directiva europea del 2015 que, però, hauria quedat ja actualitzada per una altra publicada l’any passat. Per tant, s’entén que el text que s’aprovés estaria condemnat a ser de nou canviat. I, en concret, abans de finals del 2020, ja que “els compromisos adoptats per Andorra així ho marquen”. En aquest sentit s’està estudiant quines esmenes es podria fer per complir amb la normativa més actualitzada.

Per l’altra, s’entén que el redactat dels articles que aborden com s’ha d’actuar en cas que a la duana es detecti alguna persona que intenti no declarar l’entrada o sortida de diners per sobre dels 10.000 euros. En concret, a l’hora de definir el concepte de mínim de supervivència. És a dir, els diners amb què es deixa continuar la persona a qui s’ha intervingut el capital. Per al grup liderat per Pintat “no queda prou clar” i, per això, “entenem que cal ser més curós”.

Comentaris

Trending