El Govern treu la valoració més fluixa de l'Observatori (pendent de publicar) pel 'cas BPA'

Comentaris

El Govern treu la valoració més fluixa de l\'Observatori (pendent de publicar) pel \'cas BPA\'
El Govern treu la valoració més fluixa de l\'Observatori (pendent de publicar) pel \'cas BPA\'

La darrera enquesta elaborada pel Centre de Recerca Sociològica (CRES) en el marc de l’Observatori del segon semestre d’aquest 2015 evidencia una de les pitjors valoracions obtingudes pel Govern des que el departament depenent a l’Institut d’Estudis Andorrans (IEA) fa aquest tipus de consultes. La gestió de la crisi de Banca Privada d’Andorra (BPA) és l’element central que permet els enquestats mostrar-se crítics amb l’actuació de l’executiu. Segons diverses fonts, els resultats de la consulta fa tranquil·lament un mes i mig que se saben. Però de moment la seva publicació es manté aturada. Cert és, també, que durant la campanya electoral (del 29 de novembre a l’11 de desembre) aquest tipus de dades es mantenen al calaix i que l’any passat l’Observatori es va fer públiques el 22 de desembre.

Sia com vulgui, les fonts consultades coneixedores dels resultats globals de l’enquesta han assegurat que des que es va posar en marxa l’Observatori, mai abans la tendència marcada pels enquestats no havia estat tant poc favorable al Govern. Els consultats critiquen a través de les seves respostes la gestió del ‘cas BPA’ i lamenten la poca transparència que al seu entendre ha ofert l’executiu. Així, alhora, hi hauria un acord bastant generalitzat que l’afer té i tindrà unes conseqüències negatives per al sector financer del país. La ‘qüestió BPA’ és un dels eixos de l’Observatori Sociològic per al qual s’han fet més de set-centes entrevistes aleatòries per telèfon. Les trucades es van fer a meitat d’octubre. I encara no un mes després, aproximadament, ja s’havien processat les dades.

En aquesta ocasió, el gros de l’enquesta se centra en quatre grans eixos: acostament a Europa, BPA, la transformació de l’avinguda Carlemany per a vianants i la gent gran. Com sempre, hi ha una primera pregunta que es reitera en totes les enquestes: saber quina és la qüestió que més preocupa a la ciutadania (qüestions com la crisi, l’atur… el trànsit en altres èpoques…). En la consulta que es va fer durant el mes d’octubre es demanava a l’enquestat si coneixia els dos acords essencials que hi ha ara amb Europa (l’Acord duaner i el signat en matèria de cooperació) i quin balanç en feia. I, després, se sol·licitava el parer del consultat sobre com s’hauria de fer l’entesa amb la UE. 

Les preguntes que es van fer sobre BPA són nombroses. I es podrien agrupar en set. Partint de la base de demanar si es creu que la intervenció del banc va ser una mesura adequada, s’acaba sol·licitant a l’enquestat si creu que hi haurà repercussió sobre els dipòsits o sobre els treballadors. Pel mig, una valoració de la transparència mostrada per les institucions intervinents en la gestió de la crisi i per la gestió mateixa. Un altre dels blocs de l’Observatori encara pendent de publicar fa referència a la gent gran. Es pretén saber la percepció que té la ciutadania sobre la tercera edat i, aprofitant la qüestió, es reobre el debat sobre l’edat de jubilació o es posa sobre la taula l’impacte que pot tenir sobre la seguretat social l’envelliment de la població.

Finalment, el quart dels grans eixos que es tracten és l’avinguda Carlemany. S’interessaven els consultors per aspectes col·laterals com l’estat dels aparcaments de l’entorn o la neteja i el mobiliari urbà o les accions endegades per promocionar el projecte. I també es posava l’accent en si la ciutadania considera que més enllà d’Andorra la Vella i Escaldes, és a dir, si més enllà de l’avinguda Meritxell i l’avinguda Carlemany, hi ha algun altre vial en alguna altra parròquia del país susceptible de ser tallada al trànsit rodat. I una de les qüestions clau de volta del tema és consultar si es creu que s’ha de mantenir Carlemany per a vianants. Encara que no va revelar la font, durant algun dels debats de la passada campanya electoral, la cònsol escaldenca ara ja reelegida, Trini Marín, va remarcar el fet que segons una enquesta nova (que no va aclarir de quina es tractava) només l’11% dels consultats s’oposava al projecte. Molt probablement es tractava dels resultats a les preguntes formulades des de l’Observatori Sociològic.

Comentaris

Trending