El Govern rebrà dos milions d’euros anuals per la venda al país de loteries espanyoles

El Consell Regulador de Joc ultima un acord per regularitzar la distribució a Andorra de productes com la Primitiva o les travesses, pendent d’un canvi a la Llei que s’ha de fer efectiu via pressuspost

-
-

El Consell Regulador del Joc (CRAJ) està a punt de tancar el primer dels acords amb una operadora de loteries estrangeres mitjançant el qual es regularitzarà la distribució dels seus productes al Principat. En concret, amb la Societat Española de Loterías y Apuestas del Estado (SELAE), que gestiona, entre altres, les travesses futbolístiques, la Primitiva o tots els sorteigs de la Loteria Nacional, inclòs el de Nadal. El conveni permetrà al Govern percebre part dels beneficis de la venda d’aquests productes a Andorra: uns dos milions d’euros anuals.

La Llei de regulació dels jocs d’atzar aprovada el 2014, a banda d’obrir la porta a la instal·lació d’un casino a Andorra, també volia posar ordre al que, fins llavors, havia estat una realitat al país: la venda de nombrosos productes de loteria d’operadors estrangers. Una activitat econòmica que movia molts diners però per la qual l’Estat no rebia ni un euro. L’objectiu era que passessin per caixa tant els petits comerços que els distribuïen, com els operadors, mitjançant el sistema de llicències.

El text admetia la possibilitat que qualsevol distribuïdor estranger pogués optar a operar al país, però sí que donava un tracte especial per als que tradicionalment ja hi eren: la Française des Jeux, l’ONCE, Loteries de Catalunya i la SELAE espanyola. Per això, via una disposició transitória, autoritzava al Consell Regulador del Joc a assolir convenis específics de comercialització que, entre altres coses, havia de suposar el pagament “d’un percentatge en funció de les vendes realitzades a Andorra”. Des de l’aprovació del text, el CRAJ ha treballat en aquesta direcció, tot i que, per ara, no havia fructificat cap acord. Française ho va declinar i eren SELAE i ONCE amb qui semblava que hi havia millor disposició, però sense resultat efectiu.

La situació hauria canviat ara. Segons les fonts consultades per l'Altaveu, el CRAJ té molt a prop tancar un conveni amb SELAE seguint les disposicions legals. Un acord que permetria, “sense fer gairebé res”, que el Govern rebés una quantitat entorn dels dos milions d’euros anuals provinents dels productes que, via despatxos específics o via comerços que també ofereixen algun producte –per exemple, els bars que vénen cupons de Loteria Nacional-, es distribueien a Andorra. Asseguren que “les negociacions estan molt avançades” i que no hauria de trigar gaire a anunciar-se oficialment l’entesa.

De fet, aquesta justament també estaria pendent d’un altre factor: una petita modificació a la Llei del Joc. Aquesta es farà aprofitant les esmenes que els grups de la majoria han presentat al projecte de pressupost per al 2020 i ha de permetre fer oficial l’acord CRAJ-SELAE. La modificació, a la qual ha pogut tenir accés l'Altaveu, eliminaria de la disposició transitòria l’exigència d’una xifra “no inferior al 15%” en funció de les vendes realitzades per, simplement, reclamar “un percentatge”. Les fonts consultades apunten que un cop s’aprovi aquest canvi al text l’organisme regulador podrà tirar endavant el conveni.

Etiquetes

Comentaris (6)

Trending