El Govern rebaixarà el preu de l'etiqueta energètica el 2023

Coincidirà amb la seva posada en marxa per als habitatges de lloguer

-
-
La ministre de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó ha anunciat aquest dimecres a la comissió legislativa de Política Territorial, Urbanisme i Medi Ambient que el Govern rebaixarà el preu de l'etiqueta energètica el 2023. La mesura serà possible gràcies a una aplicació i coincidirà amb l'entrada dels habitatges de lloguer. La rebaixa també serà per als pisos de compra.

Calvó ha explicat que els 240 euros és un llindar màxim i en referència al fet que els arquitectes trobin la tarifa massa barata ha recordat que "és un tema que es va consensuar amb els col·legis d'enginyers i d'arquitectes". La ministra també ha anunciat que aquest mateix any entrarà en vigor una taxa del CO2 als hidrocarburs i que es construirà una planta de triatge de les deixalles del contenidor groc a Santa Coloma.

Durant la seva compareixença ha indicat que continuaran treballant en la sostenibilitat a l’educació. "Ara el  66% dels escolars van a escoles verdes. L’objectiu al fnal mandat és que siguin el 100%".  Ha anunciat l'organització a iniciativa del moviment Friday’s for Future i en col·laboració amb el ministeri d’Educació i Ensenyament Superior d'un fòrum a la primavera. "Volem treballar també amb els joves el  concepte d’economia circular i els productes de proximitat".

El 100% de les aigües residuals estan sanejades

En un altre àmbit, ha subratllat que el 100% aigües residuals estan sanejades. "Tenim bona qualitat de les aigües" i ha posat d’exemple la presència de llúdrigues. L'objectiu en aquesta legislatura és "garantir un consum responsable de l’aigua i avançar cap a una gestió molt més integral". Es renovarà l’estació depuradora més antiga del país que és la del Pas de la Casa i es duran a terme campanyes sensibilització per un consum responsable de l'aigua fomentant el consum de la d’aixeta i creant l'Agència Andorrana de l’Aigua.

En referència al reciclatge, Calvo ha indicat que les xifres són bones amb un 18% de reducció de les bosses de plàstic i uns  nivells de reciclatge pròxims als 50%. S'elaborarà un pla d’economia circular associat amb un projecte de llei. A la primavera s’organitzarà una campanya per promoure la participació ciutadana. Es modificarà la llei de residus per promoure  l’economia circular. "Hem de ser molt exigents en la contractació pública per tenir pràctiques més sostenibles i reduir lla utilització paper a l’Administració", ha opinat la ministra.

D'altra banda, es millorarà el refugi del Comapedrosa que és el més vell i es realitzarà una nova estratègia del paisatge. Ha manifestat que "reforçarem el cos de Banders i els hem de donar més competències. Han de treballar de forma transversal amb els comuns. Aviat entrarà a tràmit parlamentari la modificació de la llei del cos".

Es fomentarà el transport públic que ha de ser prioritari davant el  transport privat

El director de Medi Ambient i Sosteniblitat, Marc Rossell ha dit que els nivells són excel·lents de qualitat de l’aire en un 91% i ha manifestat la voluntat de "promoure la participació pública en les comunitats sostenibles". Aixi mateix es fomentarà el transport públic que ha de ser prioritari davant el  transport privat i el foment de la mobilitat elèctrica i potenciar ús de la bicicleta com a mitjà de transport.  "Realitzarem una estratègia nacional de mobilitat sostenible que ha de permetre l’elaboració de plans comunals a nivell de mobilitat i també per a les empreses de més de 100 treballadors", ha conclòs Rossell.

 

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending