El Govern juga a fet i amagar amb l’‘endoll' de l’exministra Rodríguez 

La titular d'Exteriors assegura que com a nova presidenta altruista revisarà els estatuts de la comissió nacional per a la Unesco perquè es pugui fixar un sou posteriorment

-
-
La designació de l’exministra i exambaixadora Cristina Rodríguez com a presidenta de la comissió nacional per a la Unesco enfronta el Partit Socialdemòcrata -que va portar Rodríguez per primer cop a l’executiu- i el Govern. També pel fet que quan històricament el càrrec que ocuparà la gestora sanitària ha estat del tot altruista ara es pretén remunerar. Però el Govern, a través de la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, ha jugat a fet i amagar per justificar tot plegat. Ni sí ni no ni tot el contrari. El que està clar és que Rodríguez haurà de liderar el treball de revisió dels estatuts de l’esmentada comissió per tal que puguin contemplar que la presidència de la mateixa pugui percebre un salari.

Ubach ha defensat el bagatge institucional de Rodríguez -essent com a ambaixadora delegada permanent d’Andorra davant la Unesco- com a carta de presentació de l’exministra per ocupar un càrrec, que ara mateix no se sap des d’on desenvoluparia, per al qual el Govern la va designar el 6 de novembre i posteriorment l’assemblea general de la delegació andorrana de la Unesco ho va aprovar. La titular d’Exteriors ha explicat que a Rodríguez se li ha encomanat continuar traslladar els valors de la Unesco entre la societat andorrana, revisar els estatuts de la comissió per actualitzar-los i veure com es pot dur a terme una millor implementació de l’agenda 2030.

La ministra d’Afers Exteriors ha afirmat que fins ara, la presidència de la comissió “no ha requerit una dedicació a ple temps” que es considera que Rodríguez sí que hauria de tenir, especialment per treballar en l’anàlisi de l’estat dels actuals estatuts i revisar-los. Curiosament, però, aquest treball ha d’estar enllestit el 30 de juny d’enguany i fins llavors Ubach ha afirmat que Cristina Rodríguez no percebrà cap remuneració malgrat que, ha afirmat, “els estatuts no ho impedeixen”

Suposadament la nova presidenta treballarà gratuïtament fins al 30 de juny però després ha de continuar percebent un salari; tot plegat, segons el PS, “fa mal d’ulls”

La consellera general del PS Susanna Vela, autora de la pregunta de control al Govern, ha recordat que tots els antecessors de Rodríguez han treballat de valent i s’han dedicat a l’entitat tant com ha calgut sense percebre cap remuneració. Aquí és quan Ubach no ha acabat d’aclarir l’escenari més enllà de dir que amb la revisió dels estatuts, que es dotaran de “major seguretat jurídica”, s’haurà d’avaluar quin hauria de ser el salari a percebre per la remuneració. Evidentment, Maria Ubach ha afirmat que en cap cas hi ha una quantitat ja preestablerta. També ha jugat a fet i amagar la ministra d’Exteriors quan se li ha demanat pel terme de la missió encomanada a Rodríguez.

Per tant, sembla d’allò més paradigmàtic i, en paraules de Vela, “fa mal d’ulls”, que Rodríguez hagi d’analitzar els paràmetres estatutaris que li permetin poder percebre ella mateixa una retribució i, després, quantificar quina ha de ser aquesta remuneració. Vela ha demanat si també es pagarà aquells integrants de l’assemblea de la comissió nacional per a la Unesco que sense ser membres de l’administració col·laboren amb l’organització. I Ubach ha deixat la porta oberta a aquest escenari a partir de dos elements argumentals: serà el comitè executiu qui farà la proposta d’estatuts nous fruit d’una reflexió a la qual també hi poden fer aportacions els representants de l’assemblea i, d’altra banda, la comissió de cada país pot triar el seu propi model d’organització i gestió sense que hi hagi una fórmula tancada.

Més enllà de tot plegat és clar que la política i l’‘endollisme’ han entrat a la delegació andorrana de la Unesco. D’entrada, perquè sembla clar que l’executiu ha de col·locar Cristina Rodríguez, que no va acabar gens bé amb els socialdemòcrates. I de sortida perquè el secretari general de la comissió nacional, un càrrec sobre el qual no hi ha cap dubte de la seva remuneració, és un Jean-Michel Armengol que en les dues conteses electorals del 2019 es va presentar sota l’aixopluc del PS.

Comentaris (3)

Trending