El Govern deixarà en mans d’una llevadora bona part del servei per atendre les dones que vulguin avortar

L’executiu no concreta quants professionals hi treballaran, tot i que ha d’estar en funcionament durant el primer trimestre de l’any vinent

Pons, Mas i Milà, durant la roda de premsa.
Pons, Mas i Milà, durant la roda de premsa.

Una llevadora o una infermera serà la persona sobre la qual pivotarà bona part del Servei d’Informació sobre Salut Sexual i Reproductiva que implementarà el Govern al llarg del primer trimestre del 2020 i que centrarà bona part de la seva tasca a atendre aquelles dones que es plantegen avortar o que ja ho han fet. El projecte s’ha presentat avui amb encara moltes coses a concretar, com ara el nombre de recursos humans que s’hi destinaran, les usuàries potencials que pot tenir o els horaris. Des de l’executiu s’assegura que es donarà informació personalitzada en funció de cada cas, però s’ha volgut deixar clar que, en cap moment, hi haurà derivacions a l’estranger per interrompre voluntàriament l’embaràs.

El servei, o el poc que d’ell està concretat encara, ha estat presentat aquest migdia pels tres secretaris d’Estat implicats, Helena Mas (Salut), Marc Pons (Igualtat) i Teresa Milà (Afers Socials). Per ara, les diferents partides pressupostàries previstes sumen tot just uns 60.000 euros tot i que, ha admès Pons, “el cost real està encara per veure”. I és que la dimensió exacta que tindrà no s’ha acabat de definir. El que sí que és segur és que hi haurà, en paraules de Mas, “un professional de referència” que “farà tota l’atenció a la persona” i que, en funció de cada cas, “podrà derivar cap a altres serveis”, com ara d’assessorament mèdic, social però també legal.

I aquesta professional, s’ha explicat, serà “una llevadora o una infermera especialitzada” en matèria de salut sexual. Segons la secretària d’Estat de Salut, es tracta d’una bona elecció, ja que “és la persona que pot donar millor informació perquè disposa dels coneixements tècnics”, ja que atén les dones al llarg de tot el procés d’un embaràs. La idea inicial és que el servei estigui ubicat de forma permanent al nou CAP de Santa Coloma, però que també hi hagi atenció rotatòria a la resta de centres del país, un altre aspecte que ara mateix també roman obert.

Hi haurà un punt d'atenció permanent al CAP de Santa Coloma i es vol que a la resta de centres hi hagi un servei rotatori

Mas ha explicat que aquesta persona “treballarà en xarxa amb altres professionals d’àmbit legal, mèdic o social”, tot ells formats també en salut sexual i reproductiva. No ha pogut, però, especificar quant personal hi haurà implicat finalment i ha admès que “no tenim encara definit com s’estructurarà”. Sí que ha indicat que “en funció de la demanda de la persona, se li proporcionarà una informació o altra”. Tot, per tant, serà “molt personalitzat”. I si alguna dona vol avortar, “se li donarà informació general i específica sobre la interrupció voluntària de l’embaràs”. Això, ha indicat, no suposarà en cap moment derivar cap persona cap a un centre estranger.

Per a Mas, el servei “complementa una oferta que ja existeix” tot i que “atomitzada” a la vegada que “garanteix l’accés a la informació, amb una atenció especialitzada i personalitzada de qualitat”. La secretària d’Estat ha recordat les dades d’avortaments per part de dones andorranes a Catalunya i ha indicat que, tot i ser “informació parcial i estimativa”, això situaria 6,4 interrupcions voluntàries de l’embaràs per cada 1.000 dones.

Per la seva banda, el secretari d’Estat d’Igualtat ha remarcat que el servei “materialitza una voluntat del Govern” i que “es ficaran tots els recursos per a la seva bona implementació”. A la vegada ha afirmat que les dones que hi acudeixin per sol·licitar informació de cara a un possible avortament no han de témer res a nivell legal. “Tenim total certesa. Hi ha el principi de territorialitat. Seria delicte avortar al país, si es fa fora de les nostres fronteres, en un país on no està penat, no es comet cap infracció”, ha explicat. Els professionals que hi treballin també tindran garanties perquè “és un servei d’informació; es donen tot un seguit d’elements perquè la dona pugui decidir lliurement. No parlem d’inducció, ni de facilitar ni de derivar”.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending