El coronavirus ‘obligarà’ els detinguts a ‘autoescorcollar-se’ les butxaques

La policia activa un protocol específic per prevenir l’epidèmia i espera el material necessari per si ha de fer alguna actuació especialment als punts fronterers

-
-
A partir d’ara, quan els agents de policia hagin de fer algun escorcoll personal, hagin d’extreure qualsevol cosa que estigui a les butxaques o a d’altres peces de roba d’un sospitós o un eventual detingut, serà la pròpia persona la que s’haurà d’extreure aquells estris. El raó d’aquest canvi -fins ara haurien extret qualsevol cosa els propis agents- és el coronavirus. La policia també ha hagut d’activar un protocol específic per prevenir els efectes de l’epidèmia. Les instruccions ja són vigents, encara que no tots els grups i patrulles disposen del material previst. L’equipament s’esta retardant una mica.

Les mesures són, en gran part, de sentit comú. A banda que seran ara els detinguts o sospitosos els que s’hauran ‘d’autoescorcollar’ (buidar les butxaques, per exemple), sempre que es pugui s’hauran d’agafar les persones per sota de les aixelles, per les espatlles o per les cames, mirant d’evitar tant com es pugui agafar les persones que sigui per les mans. També cal evitar les extremitats superiors en el moment de fer el transport de persones. I quan s’hagi d’identificar algú, si aquest algú no es coneix i aixeca sospites caldrà posar-se guants de làtex, mascareta i mantenir-se, sempre que es pugui, a no menys d’un metre i mig de distància.

A cas d’haver d’identificar a persones desconegudes es recomana fer-ho amb guants i mascareta i mirant de mantenir una distància de seguretat de no menys d’un metre i mig

Els guants, les mascaretes… i també un gel hidroalcohòlic i unes bosses on dipositar restes biològiques són els materials, els elements, que formen part del ‘kit’ que inclou el protocol. Per ara, segons diverses fonts, aquests ‘packs’ han arribat en comptagotes, creant cert malestar en algunes de les unitats. Sortosament fins al moment, però, no hi ha hagut cap incidència remarcable i es fa amb allò que marca la lògica, com ara no reutilitzar materials d’un sol ús o fer un tractament especial en relació als residus biosanitaris. De fet, això darrer no és res que no s’hagués de fer fins ara, sols que es reforça el missatge.

El protocol també estableix que quan s’estigui davant d’una persona diagnosticada o sospitosa d’haver estat infectada pel virus, cal comunicar ràpidament amb el despatx central de policia perquè des d’aquest punt, al seu torn, activi el 116 que és des d’on es coordinen totes les emergències mèdiques i, en conseqüència, que es posin en marxa els protocols sanitaris escaients. Entre les instruccions donades al cos de policia també hi ha que es netegin a fons, amb una bona dosi de lleixiu, aquells espais on hi hagi hagut persones contagiades.

Circulars informatives

Més enllà dels protocols que estan aplicant o haurien d’aplicar determinats col·lectius professionals, també des de diversos àmbits, sempre amb la coordinació del ministeri de Salut, s’estan fent circular documents per tal de mirar de calmar la població i rebaixar l’alarmisme. Així, per exemple, al pares d’alumnes dels centres educatius del país se’ls fa arribar una circular explicant-los que és el coronavirus, com s’ha d’actuar davant certs símptomes o si s’ha vingut o s’ha d’anar a algun dels països de risc.

Documentació i informació per deixar clar que Andorra no és un país de risc i que ara per ara està totalment preparat per afrontar les possibles sospites o casos que es diagnostiquin

També des del ministeri de Turisme o des de patronals com Ski Andorra es mira de posar la malaltia en el context andorrà per tal d’evitar una incidència negativa. Així, en alguna de les circulars que es fa rodar, i sota el membret del ministeri de Salut, s’hi explica entre altres coses que “s'han dut a terme totes les accions recomanades i el país està preparat per fer front a aquestes situacions, que inclouen una resposta protocol·litzada i la disposició dels mitjans i recursos sanitaris òptims per tenir cura dels afectats i per afrontar qualsevol altre possible cas que es detecti al país”.

També s’hi diu que “fins a la data l'únic cas diagnosticat ha estat per un contagi ocorregut fora de les nostres fronteres. Actualment Andorra no és un indret on s'estigui produint transmissió comunitària de la malaltia. A hores d'ara és un lloc segur per als nostres visitants i l'activitat turística es desenvolupa amb normalitat”

Comentaris (4)

Trending