El Copríncep episcopal s'afegeix a la petició dels bisbes de Catalunya perquè "les aspiracions del poble català siguin escoltades"

Comentaris

El Copríncep episcopal s\'afegeix a la petició dels bisbes de Catalunya perquè \"les aspiracions del poble català siguin escoltades\"
El Copríncep episcopal s\'afegeix a la petició dels bisbes de Catalunya perquè \"les aspiracions del poble català siguin escoltades\"

Com a integrant que és de la Conferència Episcopal Tarraconense (CET), l’arquebisbe ad personam titular del bisbat d’Urgell i, alhora, Copríncep d’Andorra, Joan-Enric Vives, subscriu el manifest emès pels bisbes de Catalunya en què, entre altres coses i de manera primordial, es reclama que “siguin escoltades les legítimes aspiracions del poble català”. D’aquesta manera s’interpreta que els prelats catalans es posicionen a favor de la celebració d’un referèndum sobre el futur de Catalunya. També remarquen molt clarament els religiosos en la seva nota que és del tot necessari eradicar la corrupció.

Els bisbes -i arque bisbes, és clar- de Catalunya van consensuar el document que ha transcendit aquest divendres en el marc d’una reunió del CET celebrada la setmana passada al Santuari de Loreto, a Tarragona. En aquella trobada -a la qual pertany la fotografia que il·lustra aquesta informació i en què apareixen, a la dreta de Joan-Enric Vives; l’arquebisbe de Barcelona, Juan José Omella (centre), i el titular de l’arquebisbat de Tarragona i president de la conferència, Jaume Pujol- es van tractar diverses qüestions. Es va rebre la visita de diversos col·laboradors i promotors d’activitats i estudis de naturalesa o vocació religiosa i es van tractar temes d’interès col·lectiu i impacte actual, com el referent a la situació sobiranista.

“Els Bisbes de Catalunya, en el moment que està vivint el nostre país i en els plantejaments de futur que s’estan debatent, amb respecte per les diverses sensibilitats que es van expressant, demanem que es fomenti i promogui la cultura del diàleg”, arrenca la nota, que fa posteriorment referència tant a manifestacions del Papa com recorda passatges d’altres comunicacions fetes pel propi CET. Així, remarquen que “pensem que és un moment important perquè els governants i els agents socials facin gestos valents i generosos en favor del diàleg i la concòrdia”. 

“Com a bisbes sempre estarem compromesos a cercar la comunió i el respecte mutu, i creiem que és el que podem demanar a tothom. Ens sentim hereus de la llarga tradició dels nostres predecessors, que els portà a afirmar la realitat nacional de Catalunya i alhora ens sentim urgits a reclamar de tots els ciutadans l’esperit de pacte i d’entesa que conforma el nostre tarannà més característic”, continuen, per dir més tard que “creiem humilment que convé que siguin escoltades les legítimes aspiracions del poble català, per tal que sigui estimada i valorada la seva singularitat nacional, especialment la seva llengua pròpia i la seva cultura, i que es promogui realment tot allò que porta un creixement i un progrés al conjunt de la societat, sobretot en el camp de la sanitat, l’ensenyament, els serveis socials i les infraestructures”.

Corrupció

Amb posterioritat és quan fan incidència a les males pràctiques corruptes. “El veritable progrés dels pobles exigeix també l’eradicació de la corrupció. És absolutament prioritari i just que en tots els àmbits públics del conjunt de l’Estat es combati la corrupció, que tant de mal fa a la societat. Ens dol i ens avergonyeix que la corrupció s’hagi pogut convertir en quelcom natural com afirma el papa Francesc- fins al punt d’arribar a constituir una pràctica habitual en les transaccions comercials i financeres, en els contractes públics o en moltes negociacions que impliquen agents de les administracions públiques. Cal un esforç decidit per canviar aquesta manera d’actuar”.

El document, firmat a Tarragona l’11 de maig, acaba amb un prec als feligresos. “Demanem als catòlics de totes les opcions polítiques que siguin instruments de pau i concòrdia enmig de la societat catalana, i no deixin de pregar el bon Déu per «una pau cristiana i perpètua» del nostre poble.”

Comentaris

Trending