El Constitucional estudiarà si pertoca apartar del 'cas BPA' la nova batlle instructora

L'Alt tribunal admet un recurs d'empara dels germans Cierco i ara per ara, fins que no hi hagi una resolució definitiva, Azahara Cascales no podrà avançar en la investigació del 'cas Landstreet'

-
-
El Tribunal Constitucional ha admès estudiar si escau apartar de la instrucció del 'cas Landstreet', una de les derivades del 'cas BPA', la batlle Azahara Cascales. A més a més, i mentre no decideixi si la jutge pot investigar o no l'afer, li prohibeix que avanci en la instrucció, que havia reprès després que el Tribunal Superior desestimés la recusació plantejada pels germans Higini i Ramon Cierco, màxims accionistes de BPA fins a la seva nacionalització i inculpats en l'afer que ara havia d'instruir Cascales com a nova batlle especialitzada en substitució de Canòlic Mingorance.

Els germans Cierco van demanar que s'apartés del cas i, per tant, de la seva investigació a Cascales atès que els anys 2012 i 2013 va treballar com a assessora del Govern d'Andorra en matèria de Justícia i Interior. Cascales era, de fet, la ma dreta al capdavant del ministeri del titular del mateix, Xavier Espot. Els peticionaris consideraven que havent treballant directament pel Govern fins poc abans de l'esclat de la crisi BPA i sent ara el Govern acusador particular, la batllia podria estar mancada d'imparcialitat. Alhora, haver tingut una relació econòmica o jurídica amb una de les parts és motiu d'abstenció o recusació. D'aquí la sol·licitud dels Cierco.

En un informe, la batlle cnsiderava que no hi havia motius per apartar-se o ser apartada del cas. I al·legava que ella havia tingut un contracte privat amb el ministre. I és aquest un dels motius que recull el Tribunal Superior per desestimar, amb un argumentari jurídic pràcticament inexistent, la recusació demanada. La sala al·legava, per exemple, que les dimensions del país fan que a vegades les relacions s'encavalquin. I recordava també en l'aute resolutori que una vegada reincorporada novament a la carrera judicial, Cascales s'havia centrat plenament en la tasca judicial.

Tot plegat, una motivació molt fluixa a parer de la representació lletrada dels antics propietaris de BPA que ha portat a elevar un recurs d'empara davant el Tribunal Constitucional (TC) tot al·legant que s'està vulnerant el dret d'obtenir resolucions fonamentades en Dret. Davant els dubtes que presenta tot plegat i tenint en compte que és indubtable que Cascales va ser alt càrrec, encara que sota la fórmula de l'assessoria -ser secretària d'Estat, que inicialment era el que tocava, li suposava cobrar menys que essent batlle-, el TC ha admès estudiar el recurs. I ha emès un aute de doble efecte.

Això vol dir que no només admet el recurs sinó que, a més a més, l'admissió té efecte suspensius. No és que sigui impossibl que el TC dicti aquesta mesura. Però no sol ser el més habitual. Que la decisió del Constitucional tingui efectes suspensius vol dir que fins que l'Alt tribunal no hagi pres una decisió definitiva, Azahara Cascales s'haurà d'abstenir, pel moment, de dur a terme cap altre acte d'instrucció en el marc del 'cas Landstreet'.

Etiquetes

-

Relacionat

Apartat del judici del ‘cas BPA’ el president del Tribunal de Corts
-

Relacionat

Desestimacions exprés del Tribunal Superior a les recusacions de magistrats en el ‘cas BPA’
Josep Maria Pijuan, d'esquena, conversa amb els membres del Consell Superior de la Justícia Maica Torres, Olga Adellach i Joan Cabeza després de la visita a les obres de la nova seu de la Justícia.

Relacionat

Justícia manté que el Tribunal de Corts pot fer front el judici del ‘cas BPA’ amb garanties

Comentaris

Trending