El Consell General accepta analitzar possibles canvis a la llei electoral

Només Liberals s’obre a buscar un repartiment proporcional dels escons dels comuns mentre que Demòcrates, Ciutadans Compromesos i Terceravia defensen l’estabilitat que garanteix la fórmula actual

El ple del Consell General.
El ple del Consell General.

Els grups parlamentaris del Consell General avaluaran possibles canvis a la llei electoral. Ara bé no sembla pas senzill que el treball acabi suposant un canvi del sistema de repartiment dels escons als comicis comunals, com proposava la modificació del text impulsada pel Partit Socialdemòcrata. Almenys així es desprèn de les postures expressades durant el debat per les bancades de Demòcrates, Terceravia i Ciutadans Compromesos. De fet, PS a banda, només Liberals, “per coherència”, s’ha mostrat obert a buscar “més proporcionalitat”, diferenciant-se de la postura argumentada pels altres dos socis del Govern.

El ple parlamentari ha debatut la presa en consideració de la proposició de llei presentada pel PS i s’ha acabat acceptant a tràmit. De fet, cap grup s’hi ha oposat i únicament Terceravia Unio Laurediana, que s’hi ha abstingut. Ara bé, queda clar que per assolir un consens amb el text caldrà recórrer un camí molt llarg perquè, ara per ara, les postures, especialment pel que fa al canvi del repartiment d’escons, estan molt allunyades. De fet, des dels grups de la majoria s’ha retret al PS que aquest seria l’autèntic objectiu de la proposició, a banda de considerar que no era el moment per presentar-lo, pocs dies abans de les eleccions comunals.

Per part socialdemòcrata, la consellera general Judith Salazar ha defensat que amb el text es persegueix, per una banda, “fer que la jornada electoral esdevingui “un exercici cívic i no només polític” i, per l’altra, “buscar una major representativitat”. Per al primer dels objectius, es considera important separar els col·legis dels comuns i fer que els ciutadans participin en les meses electorals. Per al segon, es vol que el repartiment dels escons sigui totalment proporcional. A l’entendre del PS, el sistema actual “no ajuda a la cultura de pactes i fa que les oposicions queden relegades a la participació que els vulgui donar la majoria”. En canvi, amb la fórmula proposada “pretenem que majories i oposicions s’hagin d’entendre i hagin d’arribar a consens. Així s’observarà la representativitat durant tota la legislatura”.

Sobre aquest punt, només un dels altres grups s’hi ha mostrat obert, els liberals. El seu president, Ferran Costa, ho ha argumentat per “la coherència”, ja que era una de les propostes que es presentava per part de les llistes de d’Acord. “Al nostre programa ho portàvem i és de tota lògica que el compromís de tota força política rau en el programa electoral”, ha indicat. Tot i això, no s’ha estat de criticar que “ni en formes ni en temps, l’entrada a tràmit de la llei no és correcta”, ja que “a dues setmanes de les comunals”, al seu entendre, “no és el moment més idoni per començar a discutir un text amb què cal un consens molt ampli”.

Tots els grups han acceptat tramitar la modificació legislativa, tret de Terceravia, que s'hi ha abstingut

Des de Ciutadans Compromesos (CC) s’ha votat a favor de l’acceptació a tràmit de la proposició, però el seu president, Carles Naudi, ha deixat clar que no comparteix la idea de modificar el sistema de repartiment. “El que tenim ja ens agrada”, ha afirmat, tot apuntat que “defensem la governabilitat dels comuns” i que “no m’agradaria que per picabaralles internes, quedessin sense fer serveis essencials”. De fet, el parlamentari massanenc ha retret al PS que “el que volen és tenir més consellers” i que “quan tinguin algun comú sota el seu control, suposo que ja no en voldran parlar d’això”. Fins i tot ha llençat un repte als socialdemòcrates: “Si guanyen algun comú, els llenço el guant. Deixin vacant els consellers que superin el 50%. Deixin les cadires buides”.

Mònica Bonell, presidenta suplent del grup demòcrata, també ha criticat al PS pel moment escollit per presentar la proposició de llei. Tot i això, s’ha votat a favor de la seva presa en consideració. També ha lamentat que “trobem a faltar que el text s’hagi treballat amb el conjunt de les forces polítiques parlamentàries i comunals”. Bonell, però, s’ha mostrat oberta a “buscar millores que portin més electors els dies dels comicis” a la vegada que ha defensat la fórmula d’atorgament de consellers davant una modificació “radical”. Al seu entendre, “el resultat després de 25 anys és positiu”, ja que “enfortir l’estabilitat dels comuns és injectar eficiència i racionalitat al sistema” i, en canvi, “introduir un sistema pur podria conduir a una excessiva fragmentació i dificultar la formació de majories”. La parlamentària ha avançat que el treball del text s’haurà de fer “amb diàleg amb totes les institucions i les forces polítiques”.

Des de Terceravia, s’ha optat per l’abstenció. El seu conseller general Oliver Alís ha reclamat que quan es tracti el text “els comuns hi participin”. També ha deixat clar que “no estem d’acord amb el canvi de sistema electoral” perquè “el vigent garanteix a la llista guanyadora la majoria absoluta i combina estabilitat i alternança”. Al seu entendre, ja que “els comuns són eminentment executius i no tenen potestat legislativa, sembla adequat sacrificar en part la proporcionalitat per garantir l’estabilitat i l’eficàcia”.

Comentaris (3)

Trending