El comú de la Massana, “predisposat” a estudiar si la Caubella o Beixalis poden acollir l’heliport

Govern i corporació han mantingut converses informals sobre els dos terrenys, el primer dels quals ja es oferir ara fa uns anys i va ser descartat per estar a massa altitud

Una de les possibles ubicacions de l'heliport està a la zona de la Caubella.
Una de les possibles ubicacions de l'heliport està a la zona de la Caubella.

El comú de la Massana es mostra “predisposat” a estudiar la possibilitat que el projecte de l’heliport nacional acabi ubicant-se a la parròquia. En concret, en les darreres setmanes Govern i i corporació han mantingut converses, per ara de caràcter informal, on s’haurien posat sobre la taula dues possibles localitzacions: Beixalís i la Caubella. Aquesta darrera, de fet, fa uns anys, havia estat una alternativa proposada des del mateix comú però finalment es va retirar perquè no complia els requisits reclamats llavors, especialment per la seva altura.

Descartat, ara sí definitivament, la zona de Tresoles, toca tornar a buscar un altre indret on instal·lar una infraestructura a la qual l’actual majoria de Govern no vol renunciar. De fet, el pressupost pel 2020, tot i eliminar bona part de la partida que s’hi volia destinar inicialment al projecte, manté una quantitat per, justament, realitzar els estudis necessaris per comprovar la viabilitat d’ubicacions alternatives. Això sí, amb una condició indispensable: estar allunyades de zones urbanes. Els precedents de Tresoles, la Comella i Patapou deixen clar que així ha de ser.

La Caubella tenia molts punts a favor, però un de clau en contra: estar a 1.900 metres d'altitud quan el Govern volia, llavors, un màxim de 1.600

I, de fet, ja hi hauria alternatives posades sobre la taula. Totes dues a la parròquia massanenca. Una, Beixalis. L’altra, la Caubella. Segons fonts del comú que encapçala Olga Molné, la possibilitat és factible. De fet, hi ha hagut “converses informals” entre corporació i executiu i els dos emplaçaments han estat valorades. Des dels actuals rectors de la parròquia s’hauria mostrat “predisposició” a estudiar les dues opcions com a sortides a un projecte que fa anys que s’arrossega i la culminació del qual ha arribat a semblar poc menys que una missió impossible.

Ara bé, les mateixes fonts avisen que tot plegat es troba, ara per ara, en un estadi inicial. Segurament caldrà esperar a l’aprovació del pressupost –prevista per al dia 27- i a la seva entrada en vigor per engegar la maquinària i, per exemple, decidir si s’encarreguen estudis sobre les dues ubicacions.

De fet, d’una d’elles no és el primer cop que es parla com a indret per a un possible heliport. L’any 2012, just després que es descartés el projecte al Patapou, el Govern va demanar als comuns que oferissin possibles terrenys. I el de la Massana va proposar-ne el de la Caubella, una parcel·la situada prop de l’arribada a l’estació de Pal que comptava amb diversos punts a favor, entre ells el fet d’estar allunyat de zones poblades, disposar d’una connexió viària ja existent (la que arriba a les pistes) o estar a prop del telecabina com a alternativa per enllaçar amb les zones urbanes.

Des del comú es destacava, a més, que ja era una zona que havia estat emprada per a l’aterratge o enlairament d’helicòpters. Fins i tot, es posava en relleu que no necessitava una obra excessivament voluminosa. Es tractava d’un terreny de propietat de la corporació i, almenys llavors, hi havia disposició a cedir-lo.

Semblava un terreny favorable. Hi havia, però, un gran problema. L’altura. Des de l’executiu, entre altres condicions (superfície de 4.000 metres quadrats ampliables a 6.000 o orientació per permetre dues trajectòries d’enlairament i aterratge amb un angle entre elles de 150 graus)  s’entenia llavors que la instal·lació no podia estar situada a més de 1.600 metres d’altitud. 300 menys que la Caubella.

Per això, finalment, el comú va optar per retirar la proposta. Set anys després –i dues ubicacions fallides més- ara sembla que, almenys per part de Govern, l’alçada no seria un problema i la Caubella –i també Beixalis- ara sí que es posaran sota la lupa dels tècnics.

Comentaris (4)

Trending