El comú d'Andorra la Vella es passa pel folre un informe desfavorable d'un Tribunal de Comptes que queda en pilotes un cop més

Comentaris

El comú d\'Andorra la Vella es passa pel folre un informe desfavorable d\'un Tribunal de Comptes que queda en pilotes un cop més
El comú d\'Andorra la Vella es passa pel folre un informe desfavorable d\'un Tribunal de Comptes que queda en pilotes un cop més

Que el Tribunal de Comptes és un organisme de pa sucat amb oli és clar fa temps. L’organisme ara presidit per Francesc Pons pot alertar que uns cònsols -els anteriors de Sant Julià de Lòria, per exemple- estan usant indegudament la targeta de crèdit de la corporació i no passa res. L’ens fiscalitzador pot emetre un informe que evidencia que el marc pressupostari del comú de la capital no s’ajusta al que marca el que ell fixa, i tan hi fa. L’última mostra del valor de l’òrgan depenent del Consell General l’ha exemplificat el comú d’Andorra la Vella. La corporació s’ha passat pel folre l’informe desfavorable del Tribunal de Comptes i ha tirat pel recte. L’oposició, tota, liberals (i Cd’I) i socialdemòcrates han posat el crit al cel. Però de res ha servit.

Andorra la Vella disposarà per al 2017 d’un pressupost de 37,5 milions d’euros que preveu unes inversions de 6,4 milions, un 39% superiors a les pressupostades per a l’any que estem a punt d’acabar. El punt de discrepància amb el Tribunal de Comptes són les despeses corrents o de funcionament. Seguint el que marca la denominada ‘regla d’or’, l’ens fiscalitzador va considerar que l’esmentada partida, en el cas del comú de la capital, podia experimentar un increment màxim del 0,9%. El pressupost aprovat contempla que l’augment en l’esmentat capítol sia del 3,51%. Per tant, molt superior al que permetia el Tribunal de Comptes.

De fet, l’esmentat organisme va emetre el passat 2 de desembre un informe previ sobre el marc pressupostari general revisat que li havia presentat el comú d’Andorra la Vella tot just un parell o tres de dies abans (el 30 de novembre). El paràgraf final d’aquell informe diu: “Vist l’anteriorment exposat el Tribunal de Comptes informa desfavorablement del marc pressupostari general revisat el novembre del 2016 que presenta el comú d’Andorra la Vella relatiu al mandat que comprèn els exercicis 2016 a 2019 en no contemplar l’objectiu de despesa corrent o de funcionament abans ressenyat”. Però tan hi fa.

Durant la sessió d’aquest migdia al comú de la capital, la cònsol major, la demòcrata Conxita Marsol, ha explicat que la qualificació del Tribunal de Comptes “és desencertada”. I ha assegurat que la limitació fixada per l’esmentat ens només es pot aplicar en el cas que l’endeutament comunal sigui del 180% o superior. I com que en el cas de la capital aquest indicador es preveu que quedi en el 105% no hi ha motiu per fer cas a l’òrgan de control. “Som autònoms per destinar els diners a les partides que considerem perquè tenim més ingressos”. Alhora ha recordat que l’informe és previ i no vinculant. L’oposició s’ha mostrat totalment en contra de saltar-se el criteri del Tribunal de Comptes, alhora que ha retret a la majoria que no va ser fins ahir a la tarda que se’ls va lliurar, per via d’urgència, un informe, el del Tribunal de Comptes, que aquest ens hauria tramès fa ja força dies.

Tornant al pressupost estrictament aprovat, i quant als projectes d’inversió amb major dotació pressupostària, hi hauria l'embelliment de l'avinguda Meritxell (900.000 euros), els treballs de desguassos i separatives de Santa Coloma (800.000 euros), i l'adequació i millora de l'estructura del Centre Esportiu dels Serradells (600.000 euros). Durant la sessió de consell també s’ha aprovat la pujada d'algunes tarifes com la de l'aigua, que passarà dels 0,26 euros per metre cúbic, als 0,29 per als que gastin menys de deu metres cúbics, i augmentarà progressivament per als grans consumidors. I també s'incrementaran els preus dels aparcaments amb barrera en 65 cèntims l'hora, tot i que se seguirà mantenint la primera mitja hora gratuïta i la targeta PK.

Comentaris

Trending