El cas del duaner francès empresonat es complica: la investigació s'amplia a suborns i proxenetisme

Comentaris

El cas del duaner francès empresonat es complica: la investigació s\'amplia a suborns i proxenetisme
El cas del duaner francès empresonat es complica: la investigació s\'amplia a suborns i proxenetisme

El cas del duaner francès empresonat a Perpinyà per col·laborar suposadament en qüestions de contraban a la frontera franco-andorrana es complica. I evidencia fins a quin punt d’organització criminal i alta activitat delictiva hi ha entre les xarxes que actualment controlen el negoci. L’agent francès, de 58 anys, no només hauria estat acusat de contraban i corrupció. Segons diverses fonts, hi hauria indicis molt determinants que indiquen que l’home ‘venia’ informació sensible de la duana. Alhora, les autoritats judicials de l’Estat veí també l’investiguen per delictes com ara suborns o proxenetisme.

No és la primera vegada que el duaner, que fa moltíssims anys que presta servei a la duana franco-andorrana, es veu immers en problemes d’una índole similar. Mai, és clar, de tanta gravetat. I, a més a més, en una ocasió anterior se’n va sortir d’allò més bé. Les fonts consultades han destacat que fa uns anys, l’agent de duanes francès, juntament amb dos companys més, ja va estar acusat d’un delicte de contraban. Producte d’aquesta acusació va ser apartat del servei. Tot portava, o així ho pensava tant el servei nacional judicial de duanes com altres autoritats judicials franceses que hi acabaria havent-hi una condemna i la separació temporal de les funcions inherents al càrrec passaria a ser definitiva. Que se’l podria fer fora del cos. Però no va ser així.

La defensa de l’home, separat i amb un parell de fills ja majors d’edat i independitzats, va trobar una escletxa legal en el procediment. La instrucció de l’afer va cometre un error quant al procediment que va comportar que el duaner quedés lliure de tota culpa, se l’hagués d’indemnitzar i readmetre en el lloc de treball on estava abans de ser apartat del servei. L’home va tornar a la duana juxtaposada del Baladrà amb aparent normalitat. Els seus superiors i els organismes encarregats del control intern de les duanes franceses li van donar un marge de temps perquè pogués agafar aire. Perquè pogués respirar. Si ‘tenia un negoci muntat’ a la duana més aviat o més tard hi tornaria, van creure els investigadors. I un temps després van reiniciar el seguiment, discret, cautelós i a distància del duaner.

Nous seguiments

De fet, asseguren les fonts, fins i tot el propi agent havia de ser conscient que se li estaven fent seguiments. D’aquí que no s’expliqui massa perquè la seva reiterada actitud presumptament delictiva. Una teoria abonada per alguns dels companys de la duana francesa seria que l’home estigués amenaçat, coaccionat, pels cabdills d’alguna de les xarxes que operen ‘contrabandejant’ al Pas de la Casa. Perquè, mantenen les fonts, cada vegada hi ha més motius per començar a pensar que l’ara empresonat, suposadament, i sempre suposadament, col·laborava amb les dues grans xarxes que ‘treballen’ al sud de França. Una de controlada per persones d’origen magribí i l’altra dirigida per persones no pas gaire clares de l’Est d’Europa, i en especial de Romania i Bulgària.

Va ser l’arribada d’aquest negoci ‘contrabandista’ més a l’engròs, professional i perillós el que va fer que el duaner investigat per les autoritats franceses s’anés embolicant cada vegada més. Fins, suposadament, pretendre sortir-ne i no poder-ho fer. Però això, tot això, ho haurà d’acabar aclarint la investigació que s’està duent a terme. I que treballa amb la hipòtesi que l’home, en un moment donat, també va començar a participar, suposadament, dels ‘negocis’ de prostitució que també dirigirien, per exemples, els mateixos responsables de la xarxa de contraban de l’Europa de l’est.

França té decidit eradicar aquest tipus de ‘negocis’ fronterers i està posant tota la carn a la graella per eliminar el contraban a gran escala, descontrolat i protagonitzat per bandes d’una relativa perillositat. Els darrers episodis protagonitzats per integrants d’aquest grup -des d’un atropellament ‘exprés’ a un dels ‘fardistes’ que li va trinxar les cames a una persecució que va entrar en territori del Pas pròpiament dit- també han alertat els veïns del nucli encampadà, que reclamen que les autoritats andorranes també es facin seva la lluita per posar ordre o algun dia tindran un ensurt greu.

El duaner no és l’únic involucrat pres per aquesta història. Hi ha tres persones més enxampades, la darrera de les quals hauria estat detinguda finalment en territori andorrà. Es tractaria d’un resident de 31 anys que va ser arrestat fa tot just una setmana a Escaldes. La policia va intervenir en seguiment d’una ordre de detenció internacional dictada per autoritats judicials franceses amb vistes d’extradició vers França. Com inicialment el duaner, el jove resident també està acusat d’uns presumptes delictes de corrupció i contraban de tabac.

Comentaris

Trending