La titular d’Educació ha hagut de respondre a un seguit de preguntes formulades per la parlamentària socialdemòcrata Susanna Vela que, justament, s’ha interessat per quan es pensaven aprovar els programes de formacions com les relatives als tècnics d’àmbit social o als de cures d’auxiliar d’infermeria. Vela ha recordat que les últimes homologacions daten del 2008 i que, des de llavors, i “durant molts anys” s’ha assistit a la creació de tot un seguit de titulacions que fora d’Andorra no serveixen enlloc. “En comptes d’apostar per la qualitat s’ha optat per la quantitat. I vinga títols”, ha lamentat la consellera del PS.
Vilarrubla ha afirmat que els títols respecte dels quals queda pendent l’aprovació i la publicació del programa educatiu, que seguiran la publicació del decret d’ordenament de l’FP que s’ha de fer la setmana que ve, “responen a les demandes actuals” i segueixen el marc europeu de titulacions. La ministra ha explicat que juntament amb la CASS, per exemple, s’han estudiat les necessitats “per tal de crear formacions que sí que responguin” al que li cal al mercat laboral.
La titular d’Educació ha ressaltat que ella mateixa tenia “una gran sensibilitat amb una formació professional lligada a la natura” però que fet l’estudi pertinent “no hi havia prou sortides” laborals i, per tant, s’ha descartat. “Els estudis s’han fet” i s’analitza “quants llocs de treball es demanen” al país. De fet, es té en compte el mercat laboral andorrà i les tendències professionals arreu. En aquest sentit ha remarcat que s’està treballant en dissenyar una formació lligada amb professions que com a tal encara no existeixen com ara el suport i gestió dels e-sport.

En canvi, s’ha descartat posat en marxa una titulació lligada al disseny i les belles arts perquè a priori no hi hauria demanda. Amb tot, però, segons Vilarrubla, tal i com està estructurada ara la creació de programes, en menys d’un any es poden tenir a punt noves formacions si es consideren necessàries. En tot cas, Susanna Vela, que és qui s’havia interessat per la titulació sobre disseny, ha lamentat que “s’ha volgut tenir molta oferta i la qualitat no s’ha treballat de la mateixa manera”. “No podem donar infinitament formacions professionals”, ha advertit la consellera socialdemòcrata, que ha demanat “no voler fer totes les branques de la formació professional perquè som incapaços d’assumir-ho”.
EL CALENDARI
Vela ha insistit en el calendari de les homologacions i Vilarrubla li ha insistit, també que “hem fet els deures” i ja s’han fet contactes previs amb responsables educatius d’Espanya i França. I la setmana que ve hi haurà noves trobades amb mandataris gals i, també, al ministre d’Educació de Portugal, amb qui de moment no hi ha pogut haver cap trobada per temes del calendari polític lusità.
Una vegada publicats, i això ha de passar aquest estiu, tots els programes educatius, al setembre s’haurien d’iniciar les taules tècniques. I, a partir d’aquí, Déu dirà. Perquè, ha deixat clar la ministra d’Educació, “no puc concretar el calendari perquè no depèn només de l’actuació andorrana”.
Comentaris (6)