Educació es compromet a cercar la fórmula per homologar els títols d’FP de forma retroactiva

Vilarrubla assegura que es treballa amb Espanya, França i Portugal en vista que les actuals titulacions puguin estar reconegudes a nivell acadèmic i laboral abans no s’acabi el proper curs lectiu

Ester Vilarrubla durant els discursos.
Ester Vilarrubla durant els discursos. Toni Solanelles

Que hi ha un problema de reconeixement del nivell de la formació professional (FP) andorrana a nivell internacional és obvi. El que s’obviava fins ara, allò respecte del qual els responsables educatius del país, es feien l’orni, ara ja és manifestament i obertament un problema que cal resoldre. I, de fet, la ministra d’Educació, Ester Vilarrubla, assegura que s’hi està treballant a tres bandes -Espanya, França i Portugal- per tal d’aconseguir que els títols actuals estiguin homologats abans no acabi el proper curs.

Fins i tot es pretén buscar la manera, en aquest cas sense que hi hagi probablement una data tan concreta, per tal d’aconseguir que formacions, titulacions passades, antigues, es puguin acabar homologant de manera retroactiva. Cal veure “quins complements de formació”, ha dit la ministra, calen per fer que això sigui possible, amb el benentès que hi haurà moltes persones que al seu dia van fer FP que no necessitaran cap convalidació perquè ja treballen i ocupen bones posicions laborals o perquè des que es van treure la titulació professional fins a l’actualitat han fet altres estudis.

ELS PREMIS

La titular d’Educació ha fet aquestes apreciacions just abans de lliurar els Premis nacionals a l’Estudi que reconeixen les cinc millors trajectòries -els batxillerats dels tres sistemes educatius, més el professional andorrà i el francès- del curs que tot just acaba de finalitzar. Els guardons -3.000 euros de premi i el pagament de totes les matrícules mentre es facin estudis superiors a bon rendiment- s’han lliurat a la sala d’exposicions de Govern al Parc Central. Hi ha hagut diverses autoritats -començant per la síndica general, Roser Suñé, i acabant per molts docents relacionats amb els premiats.

Els quatre premiats que han recollit el diploma amb la ministra, Ester Vilarrubla, i altres representants institucionals i educatius.
Els quatre premiats que han recollit el diploma amb la ministra, Ester Vilarrubla, i altres representants institucionals i educatius. Toni Solanelles

Els guardonats d’aquest curs han estat Zoe Oliveros Diez, que ha cursat el batxillerat a l’Escola andorrana de batxillerat i l’any que ve vol estudiar el grau en medicina a la Universitat de Barcelona. Eva Andorrà Sierra, que ha fet el batxillerat en la modalitat de ciències i tecnologia al col·legi espanyol María Moliner i vol estudiar el grau en medicina a la Universitat de Lleida. Daniela Fernandes Mateus, que ha cursat el batxillerat ‘terminale sciences et technologies du management et de la gestion’ al Lycée Comte de Foix i té previst estudiar la ‘licence économie et gestion’ a la Universitat de Tolosa 1 Capitole.

Quant al batxillerat professional, els dos estudiants reconeguts han estat Flávia Manuela Oliveira Rodrigues, que no ha pogut acudir a recollir el diploma, i que ha realitzat el batxillerat professional en secretariat multilingüe al Centre de Formació Professional i vol seguir formant-se amb el bàtxelor en administració d’empreses a la Ud’A. I Mohamed Amine Slimani Rami, que ha cursat el ‘terminale métiers du commerce et de la vente’ al Lycée Comte de Foix i l’any que ve vol estudiar el brevet de ‘technicien supérieur en commerce international' al Lycée général et technologique Marie Curie.

HOMOLOGACIONS

Vilarrubla, que també s’ha referit a la convocatòria de places de directors de centre, caps d’estudi i inspectors educatius i ha assegurat que fins que no es concreti qui entra a on i s’alliberin certes places no es convocaran noves posicions professionals, especialment de professor, ha remarcat la ministra, ha incidit en el treball mixt que s’està fent amb les autoritats educatives dels països veïns per aconseguir el reconeixement de l’FP.

La titular d’Educació, que ha explicat que les titulacions noves ja es creen amb la voluntat que tinguin la càrrega lectiva alineada amb la dels països que ens envolta per tal que aconsegueixin un reconeixement amb celeritat, ha afirmat que es vol assolir que el reconeixement sigui “el màxim de ràpid possible” i ha situat el calendari en què una vegada acabin el proper curs els estudiants de les últimes titulacions posades en marxa, aquestes ja tinguin l’homologació pertinent.

El centre d'FP a Aixovall.

Relacionat

Estudiants i professionals reclamen una FP que tingui sortides laborals i acadèmiques reals

Vilarrubla ha afirmat també que preveu que el programa lectiu, el pla d’estudis, dels batxillerats professionals (BP) relatius a tècnic de cures d’auxiliar d’infermeria (TCAI) i de tècnic sòciocomunitari (TSOCO) puguin ser publicats aquest mateix mes de juliol. La ministra ha remarcat que hi ha un alt grau d’inserció laboral entre aquells estudiants que fan FP. Però aquest grau d’inserció laboral es dóna al Principat. Actualment, una persona que disposi d’una titulació d’FP andorrana, si vol anar a treballar a qualsevol lloc de l’estranger i li cal acreditar una formació, l’esmentat títol no li servirà de res.

I aquí rau el problema i el que cal resoldre. De forma retroactiva caldrà veure com es fa tot plegat. I, de fet, en aquest sentit ha assegurat que la nova legislació que s’ha d’aprovar i que reconeix l’experiència professional també pot ser un afegitó important a l’hora de buscar fórmules per acreditar experiència tot cercant la convalidació de formacions o titulacions que hores d’ara no serien reconegudes fora del Principat.

Comentaris (5)

Trending