El tutor de cada grup escolar serà l’encarregat d’impartir ‘Créixer en valors’

L’hora setmanal de l’assignatura alternativa a religió també podria contar, alguns dies, amb la presència del psicopedagog de cada centre i cada sis mesos es valorarà el seu funcionament per si cal introduir canvis

Alumnes en una classe de segona ensenyança.
Alumnes en una classe de segona ensenyança.

L’assignatura alternativa a la religió, ‘Créixer en valors’, serà impartida pels tutors de cada grup escolar. Tot i això, s’estableix que, en determinades classes, hi pugui participar el psicopedagog de cada centre educatiu. Pel que fa a la implementació, Govern assegura que al llarg d’aquest mes ja s’ha iniciat la posada en pràctica de la matèria i que, ja el febrer de l’any vinent, es preveu una primera valoració del seu funcionament per si cal fer alguna modificació.

Segons la documentació a la qual ha pogut accedir Altaveu, la previsió del ministeri d’Educació és que la nova assignatura, que cursaran aquells alumnes de l’escola andorrana que no facin religió catòlica, no suposi incrementar els recursos humans necessaris. Al contrari, la idea és que la classe setmanal d’una hora serà impartida pels tutors de cada grup, sigui a primera o a segona ensenyança.

Sí que s’obre la porta, però, a què en algunes de les sessions s’hi sumi el psicopedagog del centre “en funció del tema a treballar, de la necessitat del grup classe, per desenvolupar dinàmiques específiques i treballar un valor concret”. Això seria sempre sota “prèvia petició de l’equip de tutors”.

Pel que fa al calendari d’implementació, el ministeri assegura que el projecte d’assignatura s’ha treballat des de fa temps. Es va presentar, afirmen, el juliol als equips directius i, ja el mes passat, als claustres i a les famílies dels estudiants. Al llarg d’aquest octubre, el projecte s’ha iniciat a les aules.

Bardina, aquest matí amb Olga Moreno, a l'exterior de l'escola andorrana de Santa Coloma.

Relacionat

Créixer en valors, l’alternativa a la Religió

La previsió és que, d’aquí uns mesos, s’iniciïn una sèrie de valoracions periòdiques -un cop cada sis mesos- del seu funcionament tant a cada cicle com a cada curs. A partir d’aquest treball, “es faran les modificacions o les ampliacions que escaigui”.

Sobre la matèria, s’indica que “compta amb una base pedagògica basada en la cultura democràtica i en les competències que es treballen a l’escola andorrana” i s’assegura que “l’alumnat té l’oportunitat de desenvolupar encara més els valors importants i necessaris de la societat actual i de la de futur”. El projecte beu de “diverses competències transversals i específiques”, com ara ‘emprendre accions de millora de l’entorn’, ‘establir relacions positives amb un mateix’, ‘intervenir en situacions escolars de comunicació oral’ i ‘interpretar qüestions socials’.

En total, es preveuen 30 setmanes lectives, treballant “cinc valors per cicle i per curs”, comptant cada valor amb 5 hores de classe. Un aspecte que es preveu abordar és el treball de cinc notícies per curs. Des d’Educació s’assegura que això permet treballar diferents competències més com ara l’acceptació de les pròpies capacitats, habilitats i de les limitacions físiques, intel·lectuals, afectives i relacionals; la valoració realista i positiva de la pròpia manera de ser i d’actuar o el coneixement d’un mateix: les habilitats socials, l’empatia, l’anàlisi dels sentiments propis i de les emocions, entre altres.

Comentaris (4)

Trending