Rècord de donació de sang en la campanya de les escoles andorranes

Durant tres dies s’ha aconseguit assolir les 374 donacions, que superen les dels quatre anys anteriors i que s’aproximen cada cop més a l’objectiu de les 400

Comentaris

Un home i una dona donant sang.
Un home i una dona donant sang. Pilar Candel

Des de fa quatre anys els nens i nenes de les escoles andorranes de segona ensenyança d’Encamp, Ordino i Santa Coloma han organitzat una campanya de donació de sang, que enceta el calendari marcat per Creu Roja. Aquest 2022 s’ha aconseguit, un cop més, superar les xifres anteriors i tenir un rècord, amb 374, i s’ha aconseguit augmentar el nombre de donacions aptes.

D’aquestes 374 donacions cal restar aquelles que no són aptes, i que s’anomenen oferiments, que aquest any han sigut 38. D’aquesta manera, s’ha aconseguit superar el nombre d’aptes, que ha estat de 336 en comparació a les 329 del 2021. Els nens i nenes s’havien establert l’objectiu d’arribar a les 400 i, tot i que no ha sigut possible, cada cop s’aproximen més a aquesta xifra gràcies a l’organització i la tasca que fan tots plegats.

Malgrat això, sembla que la Covid-19 podria haver afectat, en certa manera, a la reticència de nous donants, que és l’única xifra que s’ha vist afectada aquest any. El nombre, de fet, s’ha vist reduït a la meitat, amb únicament 57 persones que han acudit per primer cop a la campanya, respecte a les 114 del 2021. La franja d’edat predominant continua sent la de 45 a 54 anys, i el grup sanguini més comú, el O positiu.

L’agenda, a causa de les restriccions per la Covid-19, no ha permès acollir més de 100 persones diàries, aproximadament unes deu a cada hora. Per tant, s’ha de reconèixer la bona tasca que han fet els joves, que han treballat les seves habilitats organitzatives i comunicatives, que forma part del programa educatiu que treballen en aquesta campanya. Aquest any, cada escola s’ha ocupat del desenvolupament d’un dia sencer. Dimecres va començar Ordino, dijous Santa Coloma i la campanya es va cloure amb els alumnes d’Encamp. En total han participat 325 nens i nenes d’entre 12 i 13 anys. Els organitzadors valoren molt positivament aquest projecte, i que fa que molts alumnes tinguin clar que quan puguin donar, ho faran.

Comentaris

Trending