Professionals sanitaris reclamen que les estades formatives es valorin en els estudis d’infermeria

El diploma sanitari i social no té en compte per a res l’avaluació que es fa a l’estudiant quan va a fer pràctiques i no està gens clar que es puntuï en el nou batxillerat professional de tècnic en cures auxiliars d’infermeria

Els TCAI estan en primera línia.
Els TCAI estan en primera línia. ARXIU

Encara no saben ben bé perquè servirà -ni quin abast tindrà el seu títol- ni tampoc com computarà les pràctiques que puguin arribar a fer en el marc del nou batxillerat professional de tècnic en cures auxiliars d’infermeria. Però el que més ha sorprès és que hores d’ara, en els estudis per a l’obtenció del diploma sanitari i social que s’ha estat fent fins ara, les estades formatives no tenien cap valor en el currículum. Tant hi feia que l’estudiant ho fes molt malament com molt bé al lloc de feina, de pràctica. En l’expedient la nota de pràctiques no tenia cap translació.

D’aquí que molts professionals del sector s’hagin posat les mans al cap tal i com ha pogut comprovar l’Altaveu una vegada alguns estudiants o familiars els han contactat per saber de primera mà com es veu i es viu la situació. Fins i tot hi ha hagut qui s’ha mobilitzat ja per advertir a la direcció del centre de Formació Professional (Anna Magallón) i al responsable d’aquesta disciplina a nivell ministerial (Xavier Campuzano) i perquè es posi fil a l’agulla perquè es considera que la de tècnics en cures auxiliars d’infermeria (TCAI) és una professió que necessita d’uns coneixements teòrics però que, sobretot, vol d’una formació pràctica exquisida.

No es comprèn de cap manera que en el diploma d’ensenyament professional en sanitari i social (DEP SASO) vigent fins ara no s’hagi tingut en compte l’avaluació que s’hagi fet a cada estudiant del seu pas per una empresa o, per exemple, per l’hospital

Per tant, no es comprèn de cap manera que en el diploma d’ensenyament professional en sanitari i social (DEP SASO) no s’hagi tingut en compte l’avaluació que s’hagi fet a cada estudiant del seu pas per una empresa o, per exemple, per l’hospital, en el marc d’unes estades formatives. Era igual la nota que se li posés de la formació pràctica. L’únic que tenia valor era l’exposició d’un treball teòric que havia de venir a resumir, més o menys, l’estada realitzada.

I hi ha el perill, asseguren les fonts consultades, que aquest error, el de no tenir en compte les estades formatives o, en tot cas, de valorar molt poc les pràctiques en el conjunt del currículum, en el nou batxillerat professional (BP) de tècnic en cures auxiliars d’infermeria. Segons les fonts consultades, encara s’està acabant de treballar en aquest aspecte, en la definició curricular. Però inicialment no es preveien grans canvis respecte del DEP SASO.

La mobilització recentment activada, més encara tenint en compte que fa poc ha nascut ja legalment constituïda i reconeguda per l’administració, una associació que reuneix els TCAI degudament acreditats que exerceixen al país, pot ser que comporti canvis en els plans inicialment previstos. Com a mínim, els professionals del sector reclamen que les estades formatives s’avaluïn i es tinguin en compte en l’expedient acadèmic.

Comentaris

Trending