Els pares d’alumnes del sistema andorrà reclamen més recursos per al primer curs postcoronavirus

L’AMPEA remarca que no es pot retallar mitjans per garantir la qualitat de l’ensenyament i la salut dels alumnes, així com un “esforç de comunicació” amb les famílies

Alumnes de l'Escola andorrana en una classe.
Alumnes de l'Escola andorrana en una classe. ARXIU

L’Associació de Pares i Mares de l’Escola Andorrana (AMPEA) reclama que, de cara al curs vinent, no es retallin recursos ni humans ni material al sistema i que, de fet, entenen que aquests s’han d’incrementar per garantir la qualitat de l’ensenyament en un any que estarà, lògicament, marcat per la crisi sanitària provocada pel coronavirus. L’entitat, a més, considera clau que es faci un esforç en la comunicació als progenitors per deixar clar els escenaris previstos i les conseqüències en la forma de funcionar que tindrà cadascú d’ells.

A través d’un comunicat, l’AMPEA posa negre sobre blancs quines han de ser les premisses per al curs 2020-21 al sistema andorrà: la “màxima presencialitat dels alumnes i el respecte al projecte educatiu i als valors que conformen l’escola”. Admeten la dificultat de planificar tot el funcionament en un context marcat per la Covid-19 i, per això, “creiem que no s’han de reduir ni retallar els recursos públics que es destinen a l’educació”.

“L’anomenada nova normalitat no pot suposar una reducció dels docents per nombre d’alumnes”, alerten

Al contrari, asseguren que “cal incrementar-los” per poder “garantir les especificitats del sistema andorrà en moments en què s’han de prioritzar unes mesures sanitàries concretes i necessàries per combatre aquesta pandèmia o d’altres”. Des de l’entitat, defensen que s’ha de ser “fidel” a un model “inclusiu, multilingüe, cooperatiu, interdisciplinari i experimental” i, sobretot, “prioritzar l’interès superior dels infants i el seu desenvolupament integral”.

Per això, consideren que “l’anomenada nova normalitat no pot suposar una reducció dels docents per nombre d’alumnes” ni la “pèrdua d’espais comuns” o “la manca de recursos materials i d’instal·lacions que no es poden millorar per manca de pressupost”. Demanen que el nou curs s’iniciï “prestant una atenció especial a la salut emocional dels alumnes i de les seves famílies” i seguint “les directrius que garanteixin la salut dels nostres fills i filles”.

Vilarrubla, durant l'acte d'entrega del Premi Nacional a l'Estudi.

Relacionat

Educació no preveu contractar més personal de cara al curs vinent

També es vol “un esforç superior de comunicació” amb els pares i assegurar que estiguin ben informats “dels possibles escenaris i les conseqüències que comporta cadascun d’ells i quins criteris es ficaran per canviar d’un a l’altre”. Al mateix temps, avisen que “cal anticipar-se a les possibles desigualtats que es puguin crear entre famílies”. Per això, consideren que les juntes d’escola han de ser “realment un òrgan representatiu de tots els actors implicats” alhora que “un espai de transparència, diàleg, consens i presa de decisions”.

Comentaris

Trending