Educació no preveu contractar més personal de cara al curs vinent

Es treballarà amb comuns i altres entitats per trobar possibles espais, com ara biblioteques, externs als col•legis si els grups han de ser amb pocs alumnes i, per tant, no hi ha prou lloc als col•legis

Vilarrubla, durant l'acte d'entrega del Premi Nacional a l'Estudi.
Vilarrubla, durant l'acte d'entrega del Premi Nacional a l'Estudi. G. P.

Educació considera que per afrontar el curs vinent, el primer postcoronavirus, no caldrà contractar més personal de l’habitual. Entenen, això sí, que tocarà ser “creatius” en la distribució de recursos. També si cal buscar nous espais en cas que sigui necessari fer més grups amb un nombre reduït d’alumnes. Entre ells, ha citat la possibilitat de biblioteques, sales d’exposicions o poliesportius. Ara per ara, el ministeri entén que, si la situació sanitària es manté com actualment, al setembre a les classes hi hauria entre 20 i 25 estudiants.

Així ho ha explicat la titular d’Educació, Ester Vilarrubla, que aquest dimarts al vespre ha presidit l’acte d’entrega dels premis a l’estudi. La ministra ha explicat que es continua treballant en “diferents escenaris” en funció de com pugui evolucionar la pandèmia de la Covid-19. Si la situació es mantingués estable, com ara, es plantejaria iniciar el curs amb grups més amplis que els que han finalitzat classes aquest mes de juny. D’entre 20 i 25. Això, evident, canviaria si l’epidèmia anés a pitjor.

Si la situació sanitària es manté com ara, la idea passa per ampliar grups fins a entre 20 i 25 alumnes a partir de setembre

En aquest cas, no desitjat òbviament, tocaria reduir grups i, per tant, faria falta ampliar el nombre d’espais. Per ara, hi ha l’experiència d’aquestes setmanes que “ens ha anat molt bé” per preparar el retorn en un curs vinent que es vol “el més normal possible i el màxim de presencial”.

En els propers dies, cada centre haurà de fer arribar al Govern un informe amb les necessitats que podrien tenir el setembre, sobretot pel que fa a l’espai necessari. A partir d’això, “es podrà treballar amb comuns i altres entitats” per buscar-los. Vilarrubla ha avançat que les estimacions són que escoles com les de Canillo o el Pas de la Casa, per nombre d’alumnes, podran fer amb les seves actuals instal·lacions. Més complicat ho tindrien altres centres, com ara el d’Escaldes on sistema andorrà i francès comparteixen col·legi.

Aquí entraria la recerca d’aquesta espais externs. Com a exemple, la ministre ha apuntat l’opció d’habilitar biblioteques, pavellons esportius o alguna sala d’exposicions. “Qualsevol pot ser un aula”, ha manifestat.

Pel que fa al personal, a diferència del que s’ha anunciat a Catalunya, entén que, pel que fa al sistema andorrà, no seria necessari un increment. “Amb el que tenim podem funcionar bé”, ha manifestat, tot admetent, això sí, que “tocarà ser creatius amb la forma d’organitzar-se”. Aquesta creativitat podria passar, per exemple, perquè alguns dels docents hagin d’assumir tasques diferents de les habituals.

Vilarrubla ha presidit l’acte d'entre del Premi Nacional a l’Estudi als cinc millors alumnes de batxillerat i batxillerat professional dels cinc sistemes educatius

Vilarrubla ha avançat aquesta possibilitat instant abans de presidir l’acte d’entrega del Premi Nacional a l’Estudi als cinc millors estudiants de batxillerat i batxillerat professional dels tres sistemes educatius. Els guardonats han estat Fernando Muñoz, de l’Escola Andorrana de Batxillerat, Inés Higueros, del Centre de Formació Professional, Sara Miño, de l’Agora International School, David Fernandes, del Liceu Comte de Foix i Tiffany Botelho, també del Liceu.

El Premi Nacional a l’Estudi, a banda del reconeixement, atorga 3.000 euros als guanyadors i, a més, els subvenciona la matrícula íntegra del primer cicle d’estudis superiors. D’aquesta manera Muñoz té previst estudiar un grau en enginyeria informàtica a la Universitat Politècnica de Catalunya; Higueros es decanta pel grau en ciències de l’activitat física i de l’esport o bé a la Universidad Politécnica de Madrid o a la Universidad de Granada; Miño vol estudiar el doble grau en direcció d’empreses i dret a la Universitat Ramon Llull, Fernandes farà classes préparatoires intégrees a l’INSA de Tolosa i Botelho farà el brevet de technicien supérieur, assistan de gestion PME-PMI al Liceu Comte de Foix o el bàtxelor d’administració d’empreses de la Universitat d’Andorra.

Vilarrubla ha felicitat els alumnes per les qualificacions obtingudes i els ha demanat que les seves futures formacions repercuteixin en Andorra per fer que,“tot i que sigui un país de petites dimensions, sigui un país gran en talent”.

Comentaris (2)

Trending