Els menjadors escolars no obriran a tots els centres

Algunes associacions de pares i mares lamenten que la petició del Govern els ha agafat desprevingudes i analitzen la situació, però, per ara, només el Maria Moliner té clar que podrà activar el servei

L'escola francesa d'Encamp és un dels centres on encara no se sap si hi haurà menjador.
L'escola francesa d'Encamp és un dels centres on encara no se sap si hi haurà menjador. Altaveu

Les associacions de pares dels diferents sistemes i centres educatius han començat a mobilitzar-se per intentar oferir, si és possible, el servei de menjador a partir del 2 de juny, data fixada per la reobertura, amb limitacions, de les escoles. No serà possible, però, a tots els centres. Al sistema espanyol hi haurà tant a primària com a secundària, però no, per exemple, al Sagrada Família. Al francès, s’intenta obrir tots a primera ensenyança, però la cantina del Lycée romandrà tancada.

Inicialment, no estava previst que es donés el servei durant el juny. La situació, però, va viure un canvi radical dijous, quan la ministre, Esther Vilarrubla va apuntar que es demanaria a les associacions de pares i mares (AMPAs), gestores en la majoria de centres del menjador, que l’intentessin oferir, tenint en compte que moltes famílies ho necessitarien, malgrat que la voluntat és que siguin horaris intensius. El fet, però, és que la reobertura també de la resta d’activitats econòmiques la sensació és que molts alumnes, especialment els més petits, necessitaran poder dinar als col·legis.

La ministra Ester Vilarrubla durant l'entrevista a 'La Rèplica'.

Relacionat

Educació fa marxa enrere pel neguit dels progenitors i mira d’activar els menjadors escolars

La petició del ministeri ha agafat les entitats, almenys així ho han admès algunes de les fonts consultades, a contrapeu. D’un dia per l’altre, les AMPAs s’han activitat per mirar si és factible o no reactivar el servei. Cal tenir present, per exemple, que la de l’Escola Andorrana s’havia acollit a una regulació temporal d’ocupació per als seus empleats i, per tant, caldrà veure ara com es gestiona. Es podrà fer el servei? Quants alumnes s’hi voldran acollir i a quants es podrà atendre realment? En quines condicions? Són alguns els dubtes que, de cop i volta, s’han presentat davant els rectors de l’associació.

No hi haurà servei ni al Lycée ni al Sagrada Família mentre que les AMPAs de la resta de centres analitzen si estan en disposició d'obrir el menjador el dia 2

Per ara, tot s’està analitzant. Gairebé tocarà mirar la situació centre per centre i, a partir d’aquí, decidir a quins es pot oferir i a quins no. No es podrà donar una resposta, almenys, fins a la setmana vinent, quan sobre la taula hi hagi dades claus com el nombre d’infants a atendre. Cal tenir present, a més, la possibilitat que ho demanin també nens que no facin classe però sí que estiguin al servei d’acollida substitut de la guarda d’infants que haurà de tenir cada escola.

Més clara està la cosa al sistema espanyol. Al col·legi Maria Moliner d’Escaldes, el de primària, sí que s’activarà el menjador, tot i que per poder gaudir del servei els pares hauran de demostrar que cap dels dos es poden absentar de la feina per atendre el nen durant l’hora de dinar. Evidentment, s’hauran de seguir les mesures sanitàries, com fer grups de màxim quinze infants i evitar que es barregin, mantenir distàncies de seguretat i circuits separats per a l’entrada i la sortida de la sala on es dina.

Des de la conselleria d’Educació de l’ambaixada, també s’ha indicat a Altaveu que la voluntat és intentar que el servei també s’ofereixi a l’Institut de la Margineda. Pel que fa als centres congregacionals, el Sagrada Família ja ha anunciat que no està en disposició d’oferir menjador mentre que Sant Ermengol i Jané encara ho estan valorant.

Al sistema francès, la cantina del Lycée, gestionada pel mateix centre, romandrà tancada. Als centres de primària de cada parròquia, les associacions de pares, a qui la petició de la ministra també va agafar desprevingudes, estan estudiant ara si és factible. Per exemple, a Encamp, en un principi, entenien que no es podria oferir menjador però, ara, s’està fent mans i mànigues per veure si es pot canviar la situació a temps per al dia 2.

Comentaris

Trending