La família de la nena del vel manté la pugna per una discriminació que Govern descarta del tot

Tant Educació com Afers Socials han ofert diverses solucions a la mare de la menor entenent que cal respectar la normativa interna del Lycée, que és molt clara i no es considera que vulneri cap dret fonamental l

Vista aèria d'una part del Lycée Comte de Foix.
Vista aèria d'una part del Lycée Comte de Foix. LCF

El Govern considera que no hi ha discriminació en el fet que el Lycée no permeti portar el vel a una de les seves alumnes. La família de la menor, que juntament amb el seu germà bessó, tots dos d’onze anys, fa dies que no van a l’escola, mantenen la pugna. Creu, segons fonts coneixedores del cas, que s’ha danyat la nena i pretén que se li repari el mal fet.​

El ministre portaveu, Eric Jover, que ha apuntat que es treballa tant amb el centre com amb la família per reconduir la situació, ha deixat clar que en cap cas es considera que s’estigui fent un tracte discriminatori a la noia i que quan els pares inscriuen els seus fills al centre, al Lycée o a qualsevol, “hi ha una aprovació tàcita” de les normes internes de l’establiment educatiu, que en relació amb la laïcitat, en aquest cas, es molt clar.

Qui fou ministre d’Educació, ara al capdavant de Finances, ha avisat que cal complir el reglament de l’escola. Tampoc es contempla, ara per ara, un canvi de sistema educatiu perquè pel “benestar” de la menor és millor mantenir-la en a l’ensenyament francès, que és el que ha cursat fins ara juntament amb el seu germà, que tampoc va a classe en una suposada solidaritat i protecció vers la seva germana.

Una imatge de l'exterior del Lycée.

Relacionat

Educació tracta com un cas més d’absentisme escolar l’afer de la menor amb vel que no va al Lycée

Jover ha explicat que s’està seguint el protocol d’absentisme, tal i com ja va avançar l’Altaveu, que va revelar dissabte l’existència d’una denúncia policial, i ha manifestat que “hem estat proactius i hi ha un diàleg amb centre i família per normalitzar la situació com més aviat millor”. Les converses, però, van en la direcció de “fer-los entendre el reglament intern que s’aplica al Lycée i que qualsevol ha de respectar les normes internes”. Al seu entendre, com s’ha dit, “quan tu escolaritzes algun alumne, ja fas una aprovació tàcita”.

Des del Govern s’entén que “no hi ha cap situació de discriminació”, ja que, ha apuntat, “el sistema francès té clar que no n’hi pot haver”. En aquest sentit, ha apuntat que es posa en valor “la diversitat”, religiosa, cultural, racial, però que “no es pot confondre la promoció de la diversitat amb l’ostentació de motius religiosos”.

PROPOSTES I REACCIÓ

Diversos responsables tant del ministeri d’Educació com també d’Afers Socials s’haurien reunit ja amb la mare de la menor, que almenys en una ocasió els darrers dies ha acudit a l’edifici del Molí, seu del ministeri que comanda Ester Vilarrubla. Els tres fills de la dona -hi ha una tercera filla, encara bebè- l’acompanyen ara a tot arreu, segons que ha pogut saber l’Altaveu, se li haurien fet diverses propostes per mirar de resoldre el problema i intentar que la noia agafi seguretat davant el que considera un maltracte que li haurien proferit alguns adults -mestres i algun altre integrant de la comunitat educativa del Lycée- i pugui reprendre l’activitat educativa.

Dilluns d’aquesta setmana, la dona, acompanyada del seus tres fills, es va plantar a la Seu de la Justícia per interessar-se com havia d’actuar per accelerar la tramitació de la denúncia policial

L’incident es va produir tot just al segon dia d’anar classe. A primària no havia tingut mai cap problema. Però hauria estat aquest estiu quan la nena hauria fet suposadament el pas de posar-se el vel. Davant el suposat maltracte, assetjament i falta de respecte que la mare hauria detectat, a parer seu, que se li estava proferint a la seva filla, i a ella mateixa quan va acudir al Lycée a interessar-se per la situació i a demanar explicacions, va presentar una denúncia policial.

La dona no s’ha atès a raons davant l’oferiment dels responsables educatius i d’Afers Socials, tampoc amb els intents de fer-la entrar en raons per part de la direcció del Lycée i de la delegació de l’ensenyament francès, i lluny d’això, dilluns d’aquesta setmana, la dona es va plantar a la Seu de la Justícia per interessar-se com havia d’actuar per accelerar la denúncia policial, atès que al despatx de l’Obac li van anunciar que poc recorregut tindria la seva queixa. La família estaria disposada a moure cel i terra en defensa del que considera els drets humans de la menor. I, en senyal de protesta, els dos germans continuaran sense anar a classe.

Comentaris (48)

Trending