Els ‘germans del vel’ seguiran la formació escolar des de casa sota l’empara del sistema andorrà

Educació accepta ara un format d’escolarització que no estava previst per mirar de desencallar la situació que es viu amb els dos infants i en espera de tenir el marc legal en relació amb els símbols religiosos ostentosos

L'Escola andorrana comparteix dependències amb el col·legi María Moliner, a Escaldes.
L'Escola andorrana comparteix dependències amb el col·legi María Moliner, a Escaldes. ARXIU

Si no hi ha canvis ni cap desencontre més els propers dies, els dos germans menors afectats pel denominat ‘cas del vel’ començaran a fer formació escolar sota l’empara del sistema andorrà i des del seu domicili. Aquesta és la proposta que hi ha sobre la taula i que en principi avala el ministeri d’Educació, tot i que fa pocs mesos assegurava que el format de l’escolarització domiciliària no estava prevista al Principat. A l’Escola andorrana.

Fonts properes al ministeri que comanda Ester Vilarrubla han assegurat que encara hi ha alguns serrells per llimar, però que des de l’administració es vol donar una sortida a la problemàtica educativa dels dos infants més encara quan, almenys en primera instància, la Batllia ha deixat clar que s’estan vulnerant drets fonamentals d’una menor, i entre altres i essencialment per al cas, que s’està vulnerant l’accés a l’educació. Alhora, es guanya temps mentre no s’aprova el marc legal relatiu als símbols religiosos ostentosos que no es podran dur a classe.

En principi, la família dels dos menors acceptarien la proposta perquè consideren prioritari poder resoldre l’escolaritat dels infants. I més quan tots dos presenten seqüeles psicològiques de tot aquest temps sense activitat lectiva i ‘combat’ legal. Amb tot, però, haurien deixat clar tant a la Batllia com al ministeri, segons fonts d’aquest darrer, que el fet que acceptin seguir classes des de casa -oferiment que la mare dels nens va fer en alguna ocasió al seu dia- no treu que la situació jurídica es mantingui. I que la família no es pensa moure ni un mil·límetre respecte d’un argumentari que, fins ara, la Justícia ha avalat.

Vista la situació, el batlle que porta el cas del suposat absentisme escolar ha exonerat la nena d’haver-se de presentar cada dia al centre educatiu; ara per ara queda clar que ningú no baixarà del burro

El recurs davant el Tribunal Superior fet pel Govern seria poc més que per guanyar temps i per justificar que no havent pres fermesa la resolució de primera instància davant el procediment urgent i preferent instat per la família dels menors, el reglament intern de l’Escola andorrana que els impedeix l’accés, essencialment a la nena perquè porta el vel, és vigent. Que no ha estat judicialment anul·lat, vaja. Però l’argumentari, han confirmat diverses fonts, és més que pobre i manifestament pervers. Fins al punt que dins mateix de l’administració hi ha malestar davant el fet que una batlle admet que s’estan vulnerant drets d’una menor i aquesta vulneració persisteix i a ningú no se li fa estrany.

Tampoc el batlle que porta el cas del suposat absentisme escolar no ha badat boca. La resolució que s’esperava, en aquest cas a instàncies d’Afers Socials en connivència amb Educació, no s’ha emès encara. Més encara, el batlle en qüestió hauria en certa manera convidat les parts a buscar una solució encara que sigui de conveniència, i que vindria a ser la que es proposa de l’educació domiciliària. Alhora, la decisió que sí que hauria adoptat el jutge que porta aquesta derivada del conflicte seria deixar sense efecte l’obligació de la menor d’haver d’acudir diàriament a l’escola per tal de ser refusada per dur el vel.

O dit d’una altra manera, com que queda clar que cap de les dues parts no baixaran del burro, però alhora una altra batlle ha deixat clar que amb el marc normatiu actual no es pot impedir que una nena no pugui entrar a una aula pel fet de dur vel, se l’exonera d’haver-se de presentar a l’escola i haver de passar cada dia el mal tràngol, amb la qual cosa des de fa uns dies la menor ja no ha d’acudir a fer el numeret. No presentar-se al centre, ara, ja no li comporta cap retret a efectes d’absentisme.

Comentaris (21)

Trending