Educació vol fer una “reflexió” sobre l’elaboració i custòdia de les proves oficials

Tenint en compte “certes incidències” del curs passat es vol fixar un mecanisme “net, transparent i on estigui tot controlat”, ha assegurat Bardina

Bardina i Baró durant la compareixença.
Bardina i Baró durant la compareixença. Consell General

El ministeri d’Educació considera que cal obrir un procés “de reflexió” dels mecanismes del procés d’elaboració de les proves oficials i de la custòdia d’aquestes per evitar que es puguin repetir “certes incidències” que es van produir el curs passat. Segons ha anunciat el secretari d’Estat, Josep Anton Bardina, la voluntat és assolir un mecanisme “net, transparent i on ho tinguem tot molt controlat”.

Bardina ho ha anunciat durant la compareixença davant la comissió legislativa d’Educació durant la qual, al costat del ministre titular de la cartera, Ladislau Baró, han presentat les línies estratègiques de la legislatura a més de d’exposar les dades del curs escolar.

En aquest sentit, el secretari d’Estat d’Educació ha indicat que el procés de reflexió anirà acompanyat, també, d’una “simplificació de les proves oficials”. Dos objectius que ja s’han començat a treballar i que es vol que sigui efectives aquest mateix curs.

Baró i Bardina han exposat que el ministeri basarà la seva actuació en dos eixos vertebradors: la qualitat i l’eficiència. A més, hi ha tres reptes principals sobre la taula: l’impacte de les noves tecnologies i la intel·ligència artificial a les aules, el creixement demogràfic i el desenvolupament d’un sistema educatiu més inclusiu i l’avaluació i revisió del sistema de competències. En canvi, el ministre ha assegurat que no preveuen “grans canvis legislatius”.

Entre les fites descrites, també hi ha la de continuar reforçant la cohesió dels tres sistemes educatius i en aquest sentit, el ministre ha explicat que a mitjans del 2024 s’ha de renovar el conveni educatiu amb França i ha assegurat tenir “bones expectatives” perquè el procés culmini amb èxit.

Un altre dels temes “estrella” exposats per Bardina és el desenvolupament de la carrera professional i de la gestió de l’acompliment del cos d’educació.

CANVIS DE CENTRE

Ladislau Baró també ha explicat que es vol desenvolupar un reglament per regular les inscripcions al centres i els canvis entre sistemes educatius. “No es pot fer de manera desordenada o per caprici. Calen unes pautes clares que marquin com es poden produir els canvis i uns criteris definits per si s’accepta o no”, ha exposat. En declaracions a la premsa ha reconegut que actualment la decisió es pren “des d’un punt de vista discrecional i no acaba de ser prou satisfactori”. De fet, ha reconegut que s’ha decidit actuar perquè el que abans era una pràctica “molt més excepcional ara s’està fent més freqüent”.

NOVA ASSIGNATURA

Pel que fa a la posada en marxa de la nova assignatura alternativa a la religió, Créixer en valors, Baró ha afirmat que des del punt de vista del material pedagògic “la valoració és molt positiva”, si bé ha reconegut que encara s’està “en rodatge”. Tampoc no ha pogut detallar el nombre d’alumnes que la cursen, tot i indicar que no ha variat gaire el repartiment que hi havia fins ara entre qui feia religió i qui no.

DADES

Pel que fa a les dades d’alumnes del curs escolar 2023-2024, fins ara s’han comptabilitzat 11.356 alumnes, una xifra que representa un increment “moderat” del 0,55% respecte al curs anterior, quan n’hi van haver 11.294. Per sistemes educatius, hi ha 4.711 alumnes inscrits al sistema andorrà (0,58% més que un any abans), 3.016 al sistema espanyol (+3,15%), 3.380 al francès (-2,45%) i 249 al sistema britànic. El ministre ha explicat que tot i que els canvis en els sistemes espanyol i francès són “dades rellevants”, per ara es mantenen en la prudència. “Hem d’estar atents en un futur aviam com evolucionen, perquè si es mantingués al llarg del temps podrien ser significatives o preocupants”, però per ara no es vol donar “més importància al que pot ser només un aspecte conjuntural”.

Finalment, Bardina ha detallat que el Govern destina entre 2,8 i 3 milions cada any a beques i ajuts a l’estudi.

Comentaris (3)

Trending