Educació sospita de funcionaris aliens al ministeri per la segona filtració i tem que n’hi hagi més

Alts responsables del departament com a mínim han consultat ja amb comandaments de la policia per si hi ha algun mecanisme d’investigació plausible per poder aclarir del tot què va passar i veure si té conseqüències penals

Ester Vilarrubla, ministra en funcions, treballant al seu despatx en una imatge d'arxiu.
Ester Vilarrubla, ministra en funcions, treballant al seu despatx en una imatge d'arxiu. SFGA

Els responsables del ministeri d’Educació, després de dies de neguit i tensió, i de mirar fins i tot de treure ferro a la situació, no encobrir-la però sí dissimular-la, han arribat a la conclusió que la filtració de la prova de biologia de la POB ordinària l’hauria protagonitzat presumptament algun funcionari o funcionaris aliens al departament. El cercle, però, no està tancat, igual com tampoc està clar del tot que no s’haguessin pogut facilitar altres controls i, per tant, hi hagi altres exàmens dubtosos.

Ara per ara, la situació s’ha delimitat a la prova d’anglès de la POB pro, que té una casuística determinada, i a la prova de biologia de la POB. En els dos casos s’han anul·lat els exàmens en qüestió i s’ha determinat com resoldre a nivell d’avaluació la situació. Ja abans d’aquest divendres, quan es va determinar l’anul·lació de la prova de biologia, s’havia acordat al ministeri que per molt escàndol que hi hagués, fins i tot en el cas que es pogués arribar a demostrar que la majoria d’exàmens han estat filtrats, de forma general per als alumnes presencials no es repetirà cap prova.

La ministra Ester Vilarrubla visitant els estudiants just abans d'iniciar les POB.

Relacionat

L’escàndol de les filtracions a les POB obliga a anul·lar una altra prova

En certa manera, segons les fonts consultades, s’ha optat i s’optarà si sorgeixen més contrarietats, per la ‘fórmula Covid’. Que la nota de la darrera avaluació del curs sigui la nota que substitueixi el resultat de la prova eventualment anul·lada. Des del ministeri es considera que no hi ha ni temps ni recursos humans per poder repetir de forma general cap prova. Menys encara diverses proves. I que es podria posar en risc el futur de l’alumnat si no s’arriba a temps de tenir les notes quan les universitats les exigeixen.

Ja abans d’aquest divendres, quan es va determinar l’anul·lació de la prova de biologia, s’havia acordat al ministeri que per molt escàndol que hi hagués, fins i tot en el cas que es pogués arribar a demostrar que la majoria d’exàmens han estat filtrats, de forma general per als alumnes presencials no es repetirà cap prova

Cal veure quines conseqüències tindrà tot plegat per a la persona o persones que hagin pogut filtrar els exàmens i per aquells alumnes que es pugui demostrar fefaentment -i en algun cas hi ha la prova directa- que van tenir el text del control abans de fer-lo i que, fins i tot, el van poder compartir o difondre amb altres companys. S’està revisant, en el cas de biologia, la cadena de confecció de l’examen i la custòdia principal. De moment, la investigació se centraria o quedaria encallada per les sospites de la mala praxi, per dir-ho així, en el punt de la reproducció massiva de còpies de la documentació.

Alts responsables del ministeri d’Educació haurien estat valorant aquest divendres amb comandaments de la policia quin marge de maniobra i actuació penal hi ha davant el fet que es pot estar davant un presumpte cas de revelació de secrets que podria derivar en una eventual falsificació de document públic. Perquè revelant un examen facilites que, al final, es pugui alterar un resultat que deriva en l’obtenció d’un títol acadèmic oficial. Els dos casos haguts, però, són de naturalesa distinta.

El cas de biologia s’està investigant amb més cura perquè encara no està clar del tot. Quant a l’anglès, està determinada la professora d’FP implicada. Ara cal veure -i si s’ha aclarit no ha transcendit- com pot ser que aquesta docent, en la preparació prèvia que es fan de les POB hagués fet que els alumnes s’entrenessin amb un examen que va resultar ser en més d’un 90% igual a la prova final. ¿Va disposar la mestra de la prova final abans d’hora i va voler facilitar la feina a l’alumnat o va ser simple coincidència?

Comentaris (22)

Trending