Educació planteja un inici de curs que en cap cas serà més restrictiu que el passat

La ministra Vilarrubla reconeix que s’està treballant amb un quart escenari més enllà dels tres que ja hi havia l’any passat sobre la taula i celebra que l’últim curs “les escoles hagin estat obertes”

La ministra d'Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla.
La ministra d'Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla. Toni Solanelles

El ministeri d’Educació no es planteja més restriccions que les hagudes el curs passat per al nou curs que s’ha d’iniciar el 9 de setembre. Malgrat que encara hi ha moltes coses per definir, com ha reconegut la titular ministerial, Ester Vilarrubla, el ministeri espera que els esforços i “la bona valoració” que va tenir el treball fet el curs passat es notin també ara i les escoles puguin continuar “obertes” com es va fer el darrer curs, a diferència de molts altres països.

Vilarrubla ha explicat que més enllà dels tres escenaris que es van dissenyar l’any passat arran de l’esclat de la pandèmia -a grans trets, normalitat gairebé absoluta; ensenyament híbrid; o escola en línia- se n’està preparant un quart del qual ha preferit no donar cap detall. Tot i que ha reconegut que l’inici del curs està més a prop del que sembla, també ha recordat que els efectes de la pandèmia són molt variables i, per tant, cal anar prenent decisions en funció de com evolucionin les coses.

Cal veure si finalment es permet la vacunació dels joves entre 12 i 16 anys. En qualsevol cas, Vilarrubla ha remarcat que si s’acorda que es pugui fer la vaccinació dels adolescents, sempre serà a títol voluntari i, per tant, que aquests joves hagin pogut assolir la immunització artificial no comportarà massa canvis a nivell de dinàmiques dins les aules

“El que és important és tenir els diferents escenaris previstos”, ha remarcat Vilarrubla després d’assistir a la celebració del Contrapàs en el marc de la festa major d’Andorra la Vella. La ministra sí que ha admès que l’escenari amb què es treballa en cap cas inclourà més restriccions que les hagudes el curs passat i ha explicat que hi ha sobre la taula aspectes per decidir com pot ser, per exemple, un cribratge massiu abans d’iniciar les classes.

També s’ha de veure, des del punt de vista de salut pública i coneixements científics, si finalment es permet la vacunació dels joves entre 12 i 16 anys. En qualsevol cas, Vilarrubla ha remarcat que si s’acorda que es pugui fer la vaccinació dels adolescents, sempre serà a títol voluntari i, per tant, que aquests joves hagin pogut assolir la immunització artificial no comportarà massa canvis a nivell de dinàmiques dins les aules, en les escoles.

Ester Vilarrubla, que ha explicat que sense tenir encara les dades definitives no es preveuen grans alteracions ni en les xifres de la població escolar ni, tampoc, quant als equilibris entre assistents als diferents sistemes educatius, ha assegurat que una vegada acabat el darrer curs se’n va fer “una molt bona valoració”. Ha destacat “l’esforç” del col·lectiu docent i també dels escolars i ha destacat el fet que “hem tingut les escoles obertes”.

En aquest sentit ha remarcat que més enllà del tancament durant una setmana de l’Escola de segona ensenyança d’Encamp i dels aïllaments que s’han hagut d’anar aplicant a mesura que han aparegut alguns casos, en general els estudiants van poder acudir la immensa majoria de dies lectius a les seves classes. Poder anar a l’escola amb certa normalitat, ha ressaltat Vilarrubla, és molt important per a la “part emocional dels infants i dels joves”, sobre els quals caldrà veure amb el temps l’impacte que tindrà la pandèmia.

Etiquetes

Comentaris

Trending