Educació inclou la branca d'estètica i perruqueria en la reforma de la formació professional

S'estrenaran dos batxillerats professionals de tècnic de cures auxiliars d'infermeria i de tècnic sociocomunitari

Comentaris

Ester Vilarrubla i Xavier Campuzano durant la roda de premsa d'aquest dimarts.
Ester Vilarrubla i Xavier Campuzano durant la roda de premsa d'aquest dimarts. SFGA/ C.ESTEVE

Educacio oferirà una formació professional inicial d'estètica i perruqueria a partir del mes de setembre. Serà una branca de dos anys amb 1.800 hores de classe. També s'estrenarà dos batxillerats professionals de tècnic de cures auxiliars d'infermeria i de tècnic sociocomunitari. La reforma ha estat presentada aquest dimarts per la ministra d'Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla i pel director de l'àrea de Formació Professional, Xavier Campuzano.

La ministra ha explicat que l'objectiu de la remodelació és "donar resposta àgil i ajustada a les necessitats dels sectors econòmic i laboral. Diversificar l'oferta adreçada als joves a partir de 16 anys i alinear les titulacions de Formació Professional als nivells d'exigència internacional".  Estètica i perruqueria es cursarà al centre de formació professional d'Aixovall. La nova oferta del batxillerat professional contempla el desdoblament de la branca socioeducativa en dues: tècnic en cures auxiliars d'infermeria i sociocomunitari, amb la qual cosa, de moment s'oferiran set tipus de batxillerats en lloc dels cinc actuals.

Vilarrubla ha dit que la reforma "era una aposta valenta a fer i calia fer un pas més". D'aquesta manera s'oferirà una formació professional inicial pensada per a aquells alumnes de setze anys que acaben la segona ensenyança i no tenen clar el seu recorregut i als quals es vol "motivar" perquè es formin per a una sortida professional. A més d'estètica i perruqueria, la formació professional inicial tindrà manteniment d'habitatges i serveis comercials.

Manteniment d'instal·lacions i serveis comercials són els dos diplomes que es posen en marxa.

Relacionat

Arrenca l’Escola d’Oficis de la Massana, una FP bàsica per a joves d’entre 16 i 18 anys

Per a crear aquesta oferta, la ministra ha comentat que s’ha efectuat un estudi juntament amb la CASS per analitzar les necessitats de contractació que hi ha actualment al país. Pel que fa als estudis de Batxillerat Professional –on sí que és necessari el graduat en segona ensenyança per poder-hi accedir– les branques ofertes són: Sistemes informàtics i xarxes, Secretaria multilingüe, Activitats físiques, esportives i de lleure, Tècnic en cures auxiliars i infermeria (nova branca), Tècnic sociocomunitari (nova branca), Animació socioeducativa (transitori i només per als estudiants que ja hagin començat aquests estudis) i Estètica, cosmètica i perfumeria (transitori i només per als estudiants que ja hagin començat aquests estudis). Finalment i en relació a aquest tema, Vilarrubla ha informat que aquesta reestructuració ha comportat una modificació legislativa de la Llei d’Ordenament del sistema educatiu per incloure-hi els nous estudis. Una modificació que ja va ser aprovada pel consell de ministres la setmana passada.

Sobre la possibilitat que calguin més professionals per poder oferir les noves titulacions, tant Vilarrubla com Campuzano han destacat que s'avaluarà en funció de la demanda que hi hagi, ja que aquest dimarts mateix s'han obert les inscripcions. En aquest sentit, la ministra ha apuntat que hi pugui haver alguna "reconversió" de docents o que calgui alguna contractació d'algun perfil "molt específic".

D'altra banda, en relació a la reunió amb els candidats que es van presentar a l'edicte en què s'ha constatat un error de càlcul, ha indicat que es vol "poder explicar i recollir els seus neguits" i ha destacat en el fet que malgrat que els canvis en els càlculs afecten quatre persones, "dues en positiu i dues en negatiu", és a dir, dues persones que havien obtingut plaça i la perden i dues que estan en la situació contrària, s'ha convocat la trentena de persones que van arribar a la fase final perquè tothom pugui tenir la informació.

 

Comentaris (2)

Trending