Educació atribueix els suspesos de les POBpro a la reducció de pràctiques i estades a empreses

Des del ministeri, s’entén que molts dels alumnes no aptes van patir “l’impacte Covid” i argumenten que, tècnicament, no és possible fer la segona convocatòria “excepcional” de les proves abans de la tardor

Edifici del Centre de Formació Professional.
Edifici del Centre de Formació Professional. ARXIU

El ministeri d’Educació atribueix l’elevat nombre d’alumnes no aptes de les proves POBpro al fet que molts d’ells no han pogut fer la mateixa formació pràctica ni estades a empreses que estudiants de cursos anteriors. Això hauria fet que arribessin menys preparats als exàmens, sobretot a les competències més professionals, que requereixen un cinc per ser aprovades. Sobre el fet que les proves de recuperació no es faci fins a la tardor, el Govern apunta que cal temps per preparar el decret, ja que es tracta d’una situació excepcional.

Així ho ha explicat a Altaveu Xavier Campuzano, director del departament de Formació Professional, Formació al llarg de la vida i Innovació tecnològica, que ha volgut remarcar que “a FP tenim legalment molt definits els requisits per ser alumne apte”. Admet, però, que el nombre d’estudiants que no han superat les proves “és més elevat” que cursos anteriors. Com a exemple posa la branca socioeducativa, on s’ha passat de 18 aptes i 7 no el curs 2018-19 a 4 i 11 enguany.

En aquest sentit, Campuzano recorda que les POBpro tenen, per una banda, proves d’assignatures més troncals, com ara matemàtiques, i, per a l’altra, exàmens de competències que es consideren claus per a la professió que es vol exercir. En aquests darrers casos, per obtenir el títol s’exigeix que com a mínim es tregui un 5. I, en molts dels casos, els alumnes no aptes han caigut, justament, per no arribar a aquesta nota en només una de les proves. “Estem formant professionals i cal tenir superades totes les competències”, ha indicat.

Una imatge del Centre de Formació Professional, a Aixovall.

Relacionat

Enrenou a Educació per l’elevat nombre de suspesos en les proves finals del batxillerat professional

A l’hora d’explicar els resultats negatius, des d’Educació s’apunta que “són una promoció que s’han vist afectats durant dos cursos per l’efecte Covid, el segon del DEP i el de batxillerat”. I això s’ha traduït, explica Campuzano, en “la possibilitat que han tingut de posar en pràctica les seves competències professionals, ja que no han tingut les mateixes hores de pràctiques i formatives a empreses que alumnes de cursos anteriors”. En aquest sentit, recorda que es va aprovar un decret provisional on es reduïa el nombre mínim d’estades en negocis per adaptar-se a la situació provocada per la pandèmia.

Malgrat això, Educació també ha iniciat “una anàlisi més profunda”. Es vol arribar “tècnicament a veure què ha passat”. I, sobretot, decidir si “hem de prendre alguna mesura, especialment pensant en la promoció de l’any vinent”.

Les proves de repesca es fan pensant sobretot en alumnes que han quedat a prop de l’aprovat i s’entén que “amb una mica d’esforç, s’ho poden treure”

I, al mateix temps, s’entén que cal adoptar una mesura “excepcional” per aquells alumnes que han estat declarats no apte. Durant la tardor, es preveu celebrar una segona convocatòria que “els permetrà demostrar que tenen les competències assolides”. Es tracta d’unes proves que “fem pensant sobretot en aquells estudiants que han quedat més a prop d’aprovar i que, entenem, amb una mica d’esforç s’ho poden treure”. De fet, es preveu que, qui vulgui, només hagi de fer l’examen de l’assignatura suspesa, tot i que també es donarà la possibilitat de presentar-se per pujar nota.

“Volem que sigui durant el primer trimestre. Ara estem desenvolupant el decret perquè no tingui cap escletxa”, ha comentat Campuzano. Sobre el fet que no es faci a temps per aquells alumnes que tinguessin l’objectiu d’accedir a estudis superiors ja el curs vinent, ho ha justificat argumentant que “tècnicament, per poder fer el decret i organitzar-lo amb tots els estudiants, una vuitantena llarga, no es pot fer a l’estiu”. De fet, apunta que “ni que fos a mitjans de setembre ja haurien perdut l’opció d’entrar el curs vinent a la universitat”.

Des del ministeri es defensa la tasca realitzada amb la preparació de les POBpro. “No veiem errades del sistema”, assegura el director del departament. Campuzano defensa que “la feina tècnica dels professors ha estat excel·lent”, al mateix temps que remarca que les proves “tenen mecanismes molt garantistes” així com “un control de qualitat exhaustiu”.

Etiquetes

Comentaris (10)

Trending