Doctora Mingorance en lluita contra el blanqueig de capitals

La magistrada del Tribunal de Corts i candidata a jutge d’Andorra a Estrasburg aconsegueix un excel·lent unànime per la seva tesi sobre l’impacte de les recomanacions del GAFI en les decisions judicials sobre el rentat de diners

Comentaris

LA TESI DE CANÒLIC MINGORANCE HA REBUT UN EXCEL·LENT CUM LAUDE.
LA TESI DE CANÒLIC MINGORANCE HA REBUT UN EXCEL·LENT CUM LAUDE. ud'a

La magistrada del Tribunal de Corts i candidata ‘in pectore’ d’Andorra a jutge nacional al Tribunal d’Estrasburg Canòlic Mingorance s’ha doctorat aquest migdia a la Universitat d’Andorra (Ud’A) amb una tesi sobre la repercussió jurídica de les recomanacions del Grup d’Acció Financera Internacional (GAFI) en les decisions que s’adopten al Principat, tant a nivell judicial com legislatiu. Suposadament, treball de Mingorance ha de poder determinar la coherència del sistema punitiu en matèria de blanqueig de diners o valors, i efectuar recomanacions de millora del sistema en base a les dades obtingudes.

La tesi doctoral es titula ‘El blanqueig al Dret Penal andorrà: l’impacte del GAFI’ i defensada per Canòlic Mingorance Cairat ha estat dirigida per Josep M. Tamarit Sumalla. En el tribunal que ha escoltat, primer, el treball de la jurista laurediana i que, després, n’ha dictat la valoració, hi havia Carmen Navarro (Universitat d’Andorra), Geòrgia Garriga (Universitat Autònoma de Barcelona), Ramon Ragués (Universitat Pompeu Fabra), Rafael Rebollo (UAB) i Isidoro Blanco (Universitat d’Alacant). El treball de Mingorance ha valgut per al tribunal un excel·lent per unanimitat.

Tesi Mingorance IMG 2770
LECTURA DE LA TESI A LA SALA D'ACTES DE L'UD'A.

La tesi avalua la repercussió jurídica de les recomanacions del Grup d’Acció Financera Internacional (GAFI) des d’un punt de vista nacional, de la sobirania legislativa en matèria penal. A través de la valoració de quina incidència té la normativa supranacional, i en concret, les recomanacions del GAFI, tant en el legislador andorrà com en els tribunals andorrans, l’estudi permet identificar les mancances del sistema punitiu en matèria de blanqueig de capitals a Andorra en relació amb aquests estàndards internacionals, i avança, així, propostes de millora del sistema en base a les dades obtingudes.

Si bé s’analitza només des del punt de vista andorrà, els resultats són extrapolables a altres països de característiques similars, a la vista de les avaluacions del GAFI que assenyalen situacions semblants en altres jurisdiccions. Segons el resum fet per la pròpia doctoranda “l’estudi dut a terme permet doncs identificar les mancances del sistema punitiu del blanqueig a Andorra en relació amb els estàndards internacionals. Aquesta anàlisi ens possibilita doncs efectuar propostes de millora en la implementació dels estàndards i apropar el dret del text legal (‘law on the books’) a la seva pràctica pels tribunals”.

Comentaris (4)

Trending