Convocatòria de vaga al sistema educatiu francès per demanar més mitjans contra la Covid

Sindicats i organitzacions criden a una mobilització aquest dijous que s'aprofitarà per dur a terme altres reivindicacions

Comentaris

Edifici del Lycée Comte de Foix.
Edifici del Lycée Comte de Foix. Toni Solanelles

El sistema educatiu francès viurà un dijous marcat per l'anunci de vaga dels sindicats que denuncien la mala gestió de la crisi sanitària per part del govern francès i per demanar més mitjans per a lluitar contra el coronavirus. Des del Lycée Comte de Foix, que acull estudiants de primària i de secundària, ja s'ha advertit a les mares i pares que la vaga pertorbarà considerablement el funcionament del centre però que s'assegura el servei de cantina.

La vaga de dijous té el suport de molts sindicats i organitzacions i a banda del Lycée Comte de Foix també pot afectar les altres escoles franceses que hi ha a Andorra. A nivell de França, la previsió d'un seguiment del 75% de personal amb una tercera part de les escoles tancades. La mobilització va ser iniciada el passat dia 7 pel sindicat SNUipp-FSU  i posteriorment s'hi van sumar la FCPE, SE-UNSA, SNES-FSU, Snalc, CGT Educ'action, SUD Education, FO i  SGEN-CFDT. Segons els convocants serà una "vaga històrica" que anirà acompanyada per manifestacions a les principals ciutats franceses.

L'objectiu en paraules d'un representant sindical a Andorra és denunciar la manca de mitjans i de previsió per la pandèmia de coronavirus però també per altres aspectes. "Caldrien més psicòlegs, metges i infermers i més professionals en la xarxa d'ajuda especialitzada als alumnes amb dificultats (Rased). La situació sanitària ha evidenciat la manca de mitjans", conclou. Entre molts docents hi ha la sensació que el sistema educatiu és com un vaixell que s'està enfonsant. 

En el cas d'Andorra la dificultat també és trobar ensenyants que vinguin a fer substitucions. És un procediment llarg i feixuc que depèn burocràticament de Montpellier. Un altre problema, segons diversos professors consultats, és l'augment de la indisciplina per part dels alumnes que ha coincidit amb la pandèmia. La darrera vaga al sistema educatiu francès es va realitzar el passat 10 de novembre.

Comentaris (4)

Trending