El Consell General acota les contractacions de docents interins amb titulacions de primer cicle

La comissió d’Educació admet que es puguin agafar aquests suplents, però deixa clar que només quan s’hagin esgotat altres opcions i pel curs escolar vigent

Alumnes de batxillerat en una prova escrita.
Alumnes de batxillerat en una prova escrita. Altaveu

La comissió d’Educació ha deixat enllestida la modificació legislativa que permetrà que les baixes al sistema andorrà es puguin cobrir “de forma excepcional” amb personal que únicament tinguin una titulació de primer cicle universitari sempre que aquesta estigui vinculada a la matèria que impartirà. L’objectiu del canvi és evitat que hi hagi classes que es quedin sense docent per períodes massa llarg. Els parlamentaris, però, ha volgut “acotar” encara més els requisits per aquesta fórmula, que no podrà allargar-se més enllà del mateix curs escolar.

El text, que modifica la Llei d’ordenament del sistema educatiu andorrà, vol abordar un problema ja habitual en anys anteriors -la dificultat per trobar substituts en algunes especialitats- que es tem que pugui anar a més amb la situació sanitària generada per la pandèmia del coronavirus. S’entén que hi ha “una fragilitat de les borses de treball del personal docent” especialment “pel que fa als perfils que intervenen a segona ensenyança, batxillerat general i professional o formació d’adults”.

La dificultat rau en el fet que aquests suplents han de complir, ara, els mateixos requisits que la resta de docents del sistema: tenir una titulació oficial de segon cicle i que aquesta o la de primer cicle sigui de l’àmbit de la matèria que impartiran. Això provocava que no fos sempre fàcil cobrir aquestes baixes, fet que podia afectar negativament la formació dels alumnes. Per això, la modificació legislativa “pretén minimitzar el temps d’absència del personal docent en els nivells de segona ensenyança, batxillerat general i professional i formació d’adults”.

Alumnes de l'Escola andorrana en una classe.

Relacionat

Rebaixa dels requisits exigits als interins que han de cobrir baixes al sistema andorrà

Com? Amb el canvi, s’acceptarà “de manera excepcional” la intervenció de “professionals amb una titulació oficial de primer cicle de l’ensenyament superior”. Això sí, “prioritzant que aquesta titulació sigui de l’especialitat que el docent ha d’impartir”.

El text ha estat treballat de manera àgil a la comissió d’Educació, però s’ha introduït una modificació a partir de les esmenes presentades pels grups demòcrates i socialdemòcrates. Les propostes de canvi s’han negociat i s’ha assolit un acord que, si no hi ha cap sorpresa, hauria de permetre votar per unanimitat la llei en la sessió de Consell General prevista pel dijous vinent.

En concret, i segons ha explicat el president de l’òrgan legislatiu, el liberal Ferran Costa, s’ha volgut “acotar encara una mica més l’excepcionalitat per la qual es poden agafar aquests interins”. Així, per un costat el text deixarà clar que aquestes incorporacions només es podran fer “un cop esgotats tots els recursos de contractació a l’abast del ministeri”. A banda, també es deixarà clar que hi haurà una limitació en el temps: el docent en qüestió només serà contractat pe curs escolar en curs.

Comentaris

Trending