Educació trasllada a Afers Socials l’afer del vel, que cada cop és més a prop de la Batllia

La decisió es pren després de constatar que la negociació amb la família “ha estat infructuosa” i ara els tècnics del departament hauran de fer un informe on indiquin si els menors es troben en situació de risc pel fet de no anar a escola

Xavier Espot, que s'ha referit a la polèmica del vel, arribant a l'escola de Canillo entre la directora del centre i la ministra.
Xavier Espot, que s'ha referit a la polèmica del vel, arribant a l'escola de Canillo entre la directora del centre i la ministra. G. P.

El cas dels dos menors -nen i nena bessons d’onze anys- que pràcticament des de l’inici del curs no van a classe arran del conflicte pel vel està més a prop d’arribar a la Batllia que mai. Educació ha donat per fallides les converses que es mantenien amb l’entorn familiar una vegada constatada que “la negociació ha resultat infructuosa” i ha traslladat el dossier a Afers Socials. Ara seran tècnics d’aquest ministeri els que hauran de fer un informe preceptiu. I, si escau, portar el cas als tribunals.

El Lycée, des del primer moment, va deixar clar que la menor no podria acudir al centre amb el vel. Com tampoc ho hauria pogut fer segons amb quina altra peça de vestir. Així ho estableix el reglament intern que els pares van haver de signar en inscriure els seus fills a l’escola. Davant l’incident que s’hauria produït, també el germà hauria deixat d’acudir a l’aula, i els múltiples contactes que s’han fet, alguns moments amb assistència lletrada i tot, no han acabat de resultar. Al contrari, la família continua tancada en banda, fet que ha acabat obligant el Govern a activar el protocol d’absentisme escolar, com ha confirmat el màxim responsable de l’executiu, Xavier Espot.

Vilarrubla i Pallarés, entrant a la sala de premsa de Govern.

Relacionat

Educació prioritza el diàleg en la polèmica del vel però no descarta passar el cas a Afers Socials

I això suposa que es trasllada l’expedient a Afers Socials. El següent pas recau ara en els treballadors especialitats d’aquest departament, una decisió que, s’ha remarcat des del Govern, serà “tècnica” i no pas “política”. Si els tècnics veuen que hi ha algun risc per als infants es traslladarà tota la informació a la Batllia especialitzada en menors perquè adopti les mesures que consideri convenients. I, tot advertint que no vol prejutjar quin serà el sentit de l’informe, Espot sí que ha deixat clar que, al seu entendre, es pot considerar perfectament que hi ha un risc per als nens perquè “se’ls està privant del dret a l’educació”.

Des de l’executiu s’ha volgut defensar que s’ha fet tot el possible per trobar una solució pactada a la situació, fins i tot trigant més del que, potser, hauria pertocat, a l’hora de fer aquest pas. “Durant tota la setmana passada es va intentar aprofundir en la mediació davant la família i es va acabar oferint la possibilitat d’un retorn de la nena a l’escola amb dignitat, de forma no traumàtica”, ha explicat el cap de Govern. Llavors, “la família ens van demanar un o dos dies per rumiar i va acabar dient que no”. A partir d’aquest moment, Es va optar per traslladar el cas a Afers Socials.

Ester Vilarrubla.

Relacionat

Educació tanca el debat sobre el vel: “A l’Escola andorrana tampoc hi tindrà cabuda”

En aquest sentit, Espot ha volgut posar en relleu que “és trist arribar a aquest punt” però ha lamentat que “calia lleialtat i bona predisposició per totes dues bandes”. Al seu entendre, “hem fet tot el que hem pogut però no podem anar més enllà”. Això sí, ha apuntat que “encara es pot reconduir i hi seguirem treballant per promoure el retorn”.

Pel que fa a l’actuació que pot acabar adoptant la justícia, Espot, antic batlle de menors, ha avançat que, si el cas hi arriba, “entenc que es convocarà la família per mirar de fer la tasca de mediació que amb nosaltres ha estat infructuosa”. Més enllà d’això, ha volgut ser prudent, ja que “cada infant i cada cas és diferent”, tot i deixar clar que “sempre ha de prevaldre la seva protecció i el fet de garantir la seva seguretat”.

El cap de Govern també ha reiterat la convicció que la decisió de prohibir també el vel a l’escola andorrana és la correcta. Tot i admetre que “és un debat que ens hagués agradat fer d’una forma més serena i tranquil·la”, ha assegurat que “ens refermem en la mesura”. De fet, ha apuntat que ha estat “avalada pels directors” dels centres.

Façana del Lycée.

Relacionat

Denúncia policial contra el Lycée per suposat maltractament per no permetre una alumna portar vel

Amb aquesta decisió, una possible solució pel cas que seria el canvi de sistema educatiu de la menor queda limitada al sistema espanyol. Sobre si s’ha fet contactes en aquest sentit, Espot s’ha limitat a indicar que “les converses des del ministeri amb els responsables són sempre constants”. En aquest sentit, ha volgut deixar clar que aquest model té les mans lliures per si considera oportú continuant sense prohibir el vel. Almenys si aquesta mesura, com succeeix a França, no s’estableix a la Llei d’Educació.  

Comentaris (23)

Trending