Educació tanca el debat sobre el vel: “A l’Escola andorrana tampoc hi tindrà cabuda”

La ministra Vilarrubla anuncia l’afegitó als reglaments de règim intern de tots els centres educatius d’un text “unificat” i consensuat per evitar confusió i garantir que “tothom entengui mateix”, és a dir, que no es poden dur de manera ostentosa símbols de naturalesa religiosa

Ester Vilarrubla.
Ester Vilarrubla. Toni Solanelles

La ministra d’Educació, Ester Vilarrubla, ha tancat el debat sobre l’ús del vel. “A l’Escola andorrana tampoc hi tindrà cabuda”, ha indicat la màxima responsable en l’àmbit educatiu. Vilarrubla ha explicat que s’ha consensuat un redactat “unificat” que s’inclourà en el reglament de règim intern de les escoles del sistema andorrà per “no crear confusió” i que “tothom entengui el mateix”. El reglament és molt més ampli, però es deixarà clar que a l’escola no es pot fer ostentació ni del vel ni de cap altra símbol de naturalesa religiosa.

Vilarrubla s’ha referit a la polèmica sorgida arran de la decisió d’una família musulmana de no fer anar a classe els seus dos fills menors, d’onze anys, després que el Lycée deixés clar que la nena no podia presentar-se a l’escola amb el vel, com pretenia. A preguntes de l’Altaveu, ha deixat clar que es modificarà el reglament de règim intern, que cada centre té el seu i es refereix a múltiples aspectes, com per exemple l’ordenació de les activitats de pati i els drets i deures de la comunitat educativa a qüestions relatives a la higiene o la vestimenta i que s’inclourà una mena d’article que no deixarà cap mena de dubte sobre que el vel no es pot dur a l’Escola andorrana. Una cosa són els centres d’educació primària i secundària, i una altra, ha deixat clar Vilarrubla, la universitat, on els estudiants ja són majors d’edat.

Accés a l'Ud'A per la plaça Germandat.

Relacionat

Sense problemes per dur vel a la universitat però prohibit lluir-lo durant les pràctiques de mestra

Mentre siguin menors, primarà que hi hagi les menys distincions possibles en la vestimenta i, en tot cas, que els infants no llueixen símbols ostensibles de caràcter religiós. “Hem de treballar la diversitat i la convivència”, ha dit la ministra, que també ha deixat clar que a certes edats hi ha qüestions de difícil comprensió, en relació a la significació, per exemple, de l’ús del vel. Per a Vilarrubla, “les escoles han de ser espais de confiança” i com menys entrebancs hi hagi, molt millor.

SOLUCIÓ TARDANA

La ministra ha reconegut que la decisió adoptada ara s’hauria pogut haver pres amb anterioritat. Però com que mai no hi havia hagut cap dificultats en l’àmbit religiós, no s’havia adoptat cap resolució al respecte. De fet, fins que no hi ha hagut la possibilitat que els fills menors de la família magribina resident que manté el pols amb el Lycée acabi podent ser que vagi en alguna escola andorrana, no s’ha resolt la qüestió en ferm. Fins al punt que la divisió dins del ministeri hi continua sent.

La titular ministerial assegura que no li consta “una demanda formal” de la família dels dos menors que es neguen a acudir a classe, al Lycée, per canviar-los de centre

No obstant això, de portes en fora el debat està del tot tancat. Una altra cosa és resoldre la problemàtica concreta dels dos menors que segons la família es neguen a acudir a classe perquè tenen por i perquè es van sentir maltractats al Lycée. La titular d’Educació ha afirmat que “no ens consta que hi hagi hagut una demanda formal” per canviar els menors d’escola. Vilarrubla ha reconegut que canviar de sistema és del tot plausible i les famílies hi tenen tot el dret del món abans d’iniciar-se cada curs. Però una vegada aquest en marxa, és diferent.

En aquest sentit, la ministra ha indicat que cal vetllar “per l’interès del menor” i que no sempre un canvi d’escola ha de ser bo per a l’infant, per a la qual cosa s’ha d’estudiar el cas en concret. De fet, quan se sol·licita un canvi durant el curs, responsables dels tres sistemes establerts al Principat fan una reunió d’avaluació de la situació per mirar de trobar la millor sortida. En aquest cas, Vilarrubla ha vingut a recordar que els dos menors han estat sempre escolaritzats en el sistema francès.

Etiquetes

Comentaris (36)

Trending