Sense problemes per dur vel a la universitat però prohibit lluir-lo durant les pràctiques de mestra

A l’UdA hi ha més d’una estudiant de confessió musulmana que llueix la peça de roba perquè no hi ha cap restricció al respecte, però almenys en un cas Govern n’ha exigit la seva retirada quan ha hagut de completar la seva formació a l’Escola andorrana

Accés a l'Ud'A per la plaça Germandat.
Accés a l'Ud'A per la plaça Germandat. uda

Com a mínim en un cas, l’Escola andorrana, seguint les directrius governamentals basades en la Llei del cos d’educació i un teòric reglament que no existeix, almenys no publicat com tocaria, ha exigit-recomanat-demanat que una estudiant, en aquest cas major d’edat, es tregui el vel que habitualment vesteix arran de la seva confessió musulmana. Es tracta d’una estudiant de magisteri que a la universitat no ha tingut cap problema per acudir-hi com ha volgut però que en el moment de completar la seva formació amb pràctiques a l’escola sí que ha tingut aquest inconvenient.

Diverses fonts han confirmat que almenys hi ha aquest cas en què s’ha impedit la utilització del vel per, suposadament, no mostrar de forma ostensible senyals de caràcter religiós. És l’únic cas, han explicat les fonts, que se sap que hagi estat vetat a l’Escola andorrana. Però no és pas una excepció a la Ud’A. En aquest centre no hi ha cap mena de restricció a aquest respecte i es pot acudir a classe de la manera que els estudiants consideren més adient. De moment només hi hauria un cas en l'actualitat.

Al ministeri d’Educació hi ha una forta divisió entre els responsables que consideren que s’hauria de posar per escrit la prohibició -de fet, alguns directors haurien fins i tot mig embastat un text que, per ara, no ha tirat endavant- i d’altres que creuen que no s’ha d’actuar en aquest sentit

Entre el cas de la estudiant universitària i de la nena (i de retruc el seu germà) que pràcticament des de l’inici de curs no acudeix a classe, al Lycée, en haver-se-li impedit dur el vel atès el que disposa el reglament intern hi ha dues diferències molt notòries. D’entrada, quan es va a la universitat, s’és normalment major d’edat legal. A més, l’Ud’A no té cap restricció com s’ha dit. Més encara, es respecta obertament la voluntat dels estudiants.

En canvi, al Lycée s’és encara menor d’edat i hi ha clarament un reglament que estableix la impossibilitat de lluir símbols de qualsevol mena que fomentin, per exemple, la religió. Qualsevol d’elles. En canvi, aquesta normativa, almenys de manera tan taxativa, no existeix a l’Escola andorrana. Solament la interpretació de l’article 42 de la Llei del cos d’educació pot conduir a la conclusió i impediment de dur el vel com s’ha fet amb aquesta estudiant universitària en pràctiques.

Això no obstant, no treu que al ministeri d’Educació hi ha una forta divisió entre els responsables que consideren que s’hauria de posar per escrit la prohibició -de fet, alguns directors haurien fins i tot mig embastat un text que, per ara, no ha tirat endavant- i d’altres que creuen que no s’ha d’actuar en aquest sentit. De moment, ha ‘guanyat’ el sector que manté que qui dia passa any empeny. Però el ‘problema’ ve ara que la mare de la nena que volia acudir amb vel al Lycée ha demanat canviar de centre.

Comentaris (9)

Trending