Baró aposta per “calibrar la presència de manera justa” de la intel·ligència artificial a les aules

El ministre de Relacions Institucionals, Educació i Universitats remarca que no se li pot donar l’esquena i ha recordat que aquest curs es durà a terme un estudi sobre l’ús de les pantalles a les escoles

Ladislau Baró i Carles Sierra.
Ladislau Baró i Carles Sierra. Albert Sanjuan

La intel·ligència artificial a l’ordre del dia i el món educatiu no se n’escapa. Com tot té pros i contres i el ministre de Relacions Institucionals, Educació i Universitats, Ladislau Baró, considera que cal “calibrar de manera justa la presència a les aules” per poder aprofitar les bondats que ofereix. Ho ha manifestat en el marc de la Inauguració del curs escolar 2023-2024, que ha comptat amb la ponència sobre aquesta temàtica a càrrec  de Carles Sierra, professor i director de l’institut d’Investigació en Intel·ligència Artificial del CSIC.

Baró ha posat en relleu que fa temps que s’aposta per una línia d’obertura de les noves tecnologies en el sistema educatiu andorrà. Un àmbit en constant evolució, sobretot amb l’arribada de la intel·ligència artificial i el Chat GPT. Per aquest motiu, considera que cal ser cautelosos a l’hora d’implantar aquestes eines a les aules. “No volem fer-ne un rebuig, sinó que cal calibrar la seva presència d’una manera justa, controlable i adaptada a les necessitats dels estudiants”. Té clar que “ningú no li pot donar l’esquena tant des del punt de vista formatiu com des del laboral”. En aquest sentit, ha anunciat l’obertura d’una línia de treball sobre la utilització de la tecnologia en educació: “aprofitarem l’oportunitat per millorar els processos d’ensenyament-aprenentatge, acompanyant els docents, que són els actors decisius en aquesta tasca”.

“El llibre és un suport que m’agrada i que ha de tenir presència en el sistema educatiu”

El titular d’Educació i Universitats també s’ha referit al fet que països que van ser pioners en l’ús de les pantalles a les escoles com Suècia facin marxa enrere i els llibres de text tornin a les classes. Assegura que “el llibre és un suport que m’agrada i que ha de tenir presència en el sistema educatiu”. Remarca que ja tenen un pla per al foment de la lectura i “no només es tracta de llegir a través de suports electrònics i estem disposats a autoavaluar-nos per veure quins són els aspectes millorables”.

Per la seva part, el professor i director de l’Institut d’Investigació en Intel·ligència Artificial del CSIC, Carles Sierra, ha defensat que “la IA permet que somnis com adaptar l’educació a cada estudiant es facin realitat amb les tasques específiques per tal que cada alumne millori de la manera més eficient possible”. Tot, però no són flors i violes i és conscient que també hi ha inconvenients de la seva aplicació i que algú pot usar aquests sistemes per la picaresca. “Haurem de treballar les competències dels alumnes perquè tinguin una visió crítica per saber distingir les coses que són certes de les que no. Hem de canviar la manera d’avaluar i treballar l’esperit crític”, ha manifestat.

Etiquetes

Comentaris

Trending